Prijava

Vaša prijava

Preminula Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika

['Ankica Tuđman', 'Franjo Tuđman', 'HDZ', 'preminula Ankica Tuđman']

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, preminula je u 97. godini u Zagrebu, objavio je HDZ na svojoj Facebook stranici.

– Gospođa Ankica Tuđman bila je hrabra i čvrsta žena, stup obitelji, snažni oslonac prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u razdoblju stvaranja Hrvatske. Nakon smrti dr. Tuđmana, najvećeg državnika u slavnoj i olujnoj povijesti Lijepe Naše, posvetila se prikupljanju i uređivanju dokumentacije svog supruga i ispravnoj valorizaciji, posebno u doba tzv. detuđmanizacije, njegove presudne, jedinstvene, neponovljive uloge u stvaranju samostalne države i u borbi za slobodu hrvatskog naroda – objavili su, te u ime HDZ-a uputili izraze sućuti ožalošćenoj obitelji, rodbini, prijateljima i suradnicima.

Franjo i Ankica Tudman1

Foto: Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i supruga Ankica/Hrv.državni arhiv

Izraze sućuti uputio je i premijer, Andrej Plenković.

– S iskrenom tugom sam primio vijest o smrti gospođe Ankice Tuđman, supruge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Gospođa Ankica Tuđman svoj je život posvetila ponajprije obitelji. Prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu bila je oslonac u teškim vremenima političkog progona, a osobitu potporu pružala mu je u ključnim trenucima stvaranja hrvatske države, pokazavši neizmjernu hrabrost i domoljublje. Kao prva hrvatska dama, pokazala je veliko srce, osobito prema najpotrebitijima i djeci hrvatskih branitelja. U prosincu 1991. osnovala je Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske, koja se danas skrbi o gotovo tisuću djece i studenata. U ime Vlade, Hrvatske demokratske zajednice i moje osobno, obitelji Tuđman upućujem izraze najdublje sućuti i poštovanja – poručio je premijer.

Franjo i Ankica Tudman2 e1665056754675

Foto: Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i supruga Ankica/Hrv.državni arhiv

Ankica Tuđman, djevojačkog prezimena Žumbar, rođena je u Zagrebu 1926.g. Svog je supruga i tada budućeg prvog hrvatskog predsjednika,  Franju Tuđmana, upoznala s 18 godina. Vjenčali su se 1945.godine, a imali su troje djece – sinove Miroslava (1946.) i Stjepana (1948.), te kćer Nevenku (1951.).

Osnovala je i vodila Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske.  Nakon smrti supruga 1999.g., njihova obitelj je često kritizirana. Iako je bila članica HDZ-a od osnutka 1989., iz članstva je izbrisana u vrijeme Ive Sanadera, da bi je 2012. u stranku vratio Tomislav Karamarko, javlja HRT.

Franjo i Ankica Tudman

Foto: Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i supruga Ankica/Hrv.državni arhiv

Knjigu “Moj život s Francekom” objavila je 2006.g.  Osnovala je Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske. U javnosti se spominjala i kao jedna od umirovljenica s najvišom mirovinom, a poznata je i afera vezana uz Tuđmanovu imovinsku karticu iz 1998.g., koju je javnost otkrila zahvaljujući jednoj od prvih zviždačica, Ankici Lepej.

Fotografije: HDZ; Hrvatski državni arhiv

The post Preminula Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika appeared first on cityportal.hr.