Prijava

Vaša prijava

Predstavljen projekt eOsobne: Klikom na mobitel riješite novu putovnicu, vozačku, upišite dijete u vrtić…

['AKD', 'digitalna osobna iskaznica', 'eOsobna', 'hotnews', 'mup']

Jutros je u prostorijama velikogoričke policije započelo javno predstavljanje Projekta uvođenja digitalne osobne iskaznice, koji provode Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD. Ujedno je tamo postavljen i kiosk na kojem građani, uz stručnu pomoć, mogu aktivirati e-osobne iskaznice i zatražiti mobilni digitalni identitet. Nakon toga, šetnje od šaltera do šaltera trebale bi postati prošlost..

Naime, uz aktiviranu eOsobnu dostupno vam je više od 100 usluga putem platforme eGrađani, među kojima u samo nekoliko klikova možete: predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić, naručiti se za pregled kod liječnika, potpisivati dokumente mobilnom aplikacijom Certilia (primjer: potpisivanje ugovora za kupnju ili prodaju nekretnina).

– Projekt je financiran iz fondova EUpod nazivom NextGenerationEU . Pozivamo građane da aktiviraju svoje osobne iskaznice, a sve one koji dosad nisu mogu to učiniti u policijskoj postaji. Treba im osobna iskaznica i PIN omotnica. Ako nemaju svoju PIN omotnicu mogu je besplatno dobiti na šalterima policijske uprave. AKD je postavio konzole, gdje možete bez čitača aktivirati svoju osobnu iskaznicu. Nakon toga građani mogu na svojim osobnim iskaznicama skinuti besplatno aplikaciju Certilia i tu dobivaju svoj mobilni digitalni identitet – rekla je Ines Papeš iz AKD-a.

digitalna osobna iskaznica1

Photo: Željko Hladika/PIXSELL

U slučaju gubitka inicijalnih podataka za registraciju i aktivaciju (PIN omotnica), nove možete zatražiti u policijskoj upravi, te na jednostavan način aktivirati eOsobnu i ostvariti pristup digitalnim uslugama uz najvišu razinu sigurnosti.

Nakon što digitalizirate svoju osobnu, do šaltera biste trebali ići tek – jednom u pet godina!

– Najzanimljivije je ono da samo jednom u pet godina trebaju doći na šalter i to kada im istekne njihova osobna iskaznica – rekla je Papeš.

Dodatne informacije o digitalnoj osobnoj iskaznici pronađite OVDJE.

 

 

The post Predstavljen projekt eOsobne: Klikom na mobitel riješite novu putovnicu, vozačku, upišite dijete u vrtić… appeared first on cityportal.hr.