Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica: Ministrica kulture otvorila skup na temu održivosti kulturne baštine

['Dani europske baštine u Velikoj Gorici', 'hotnews', 'ministarstvo kulture i medija', 'Nina Obuljen Koržinek', 'znanstveno stručni skup']

U sklopu Dana europske baštine u Velikoj Gorici jutros je u Pučkom otvorenom učilištu počeo dvodnevni Znanstveno – stručni skup „Održivost kulturne baštine“ koji je okupio brojne predavače. Znanstveni skup službeno je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako ovakva događanja imaju veliku vrijednost.

– Ova manifestacija je jedno slavlje baštine. Najveća vrijednost je u tome da se oni koji su baštinici rado i uvijek ispočetka uključuju u ovu manifestaciju – istaknula je ministrica te dodala kako kada su u pitanju rizici i ugroze, upravo jedna od njih je i potres u kojem su stradale brojne kulturne građevine i objekti.

– Upravo jedna od naših tema, kada smo predsjedali Europskom unijom, bila je upravljanje rizicima. Moramo biti svjesni da se okruženje tako brzo mijenja i da moramo, ako želimo čuvati baštinu, povećati spremnost na odgovor na krizne situacije – dodala je Obuljen Koržinek i čestitala organizatorima na velikom broju sudionika i svima koji će svojim izlaganjima obogatiti skup.

Dani europske bastine u Velikoj Gorici Znanstveno strucni skup 5

13.10.2022. – Velika Gorica – Dani europske baštine u Velikoj Gorici – Znanstveno-stručni skup – foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Tema današnjeg skupa je od izuzetne važnosti za HAZU, istaknuo je glavni tajnik akademik Dario Vretenar.

– Akademija čuva tisuće neprocjenjivih i vrijednih umjetničkih predmeta te vodi brigu o njima. Čuvanje, zaštita i prezentacija ogromnog umjetničkog blaga i kulturne baštine nadilaze same mogućnosti akademije pa nam veliku pomoć pruža Ministarstvo kulture i jedinice lokalne samouprave – naglasio je Vretenar i osvrnuo se na potres 2020.godine.

– Krenuli smo u velike zahvate obnove zaštićenih spomenika kulture kao što su Palača akademije, Gliptoteka, Palača Vranyczany i cijeli niz , u ovom trenutku sedam, zaštićenih spomenika kulture. Važni su ovakvi skupovi, jer osim što se mogu raspraviti teoretski koncepti, već se raspravlja o problemima i praktičnim rješenjima kako se čuva i unaprjeđuje kulturna baština.

Dani europske bastine u Velikoj Gorici Znanstveno strucni skup 1

13.10.2022. – Velika Gorica – Dani europske baštine u Velikoj Gorici – Znanstveno-stručni skup – foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Kroz izlaganja će biti razmatrana temeljna pitanja održivosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine na području kontinentalne Hrvatske, od njene valorizacije, zaštite i revitalizacije do odgovornog upravljanja. Koncept održivosti kulturne baštine razmatrat će se unutar tri tematske cjeline kroz dva dana: Održivost kulturne baštine kao čimbenik gospodarskog razvoja, Praksa i teorija zaštite, očuvanja i prezentacije kulturne baštine te Uloga i značaj lokalne zajednice u održivosti kulturne baštine.

Dani europske bastine u Velikoj Gorici Znanstveno strucni skup 4

13.10.2022. – Velika Gorica – Dani europske baštine u Velikoj Gorici – Znanstveno-stručni skup – foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Sudionike skupa, kao domaćin, pozdravio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Iznimno smo ponosni što danas možemo proslaviti jubilej obilježavanja Dana europske baštine u našem gradu po deseti puta. Biti dio ove priče je privilegija, jer jedan smo od 45 gradova u Hrvatskoj koji obilježavaju ovaj dan. Turopoljska baština može puno toga pružiti i svakako zaslužuje na karti Hrvatske i Europske unije, prikazati sve bogatstvo u punom sjaju. A sve s ciljem kako bi i drugi mogli vidjeti primjer očuvanja kulturne baštine kroz razne programe. I na kraju potičem vas sve da se nikada ne umorimo od čuvanja naše kulture i baštine – poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Dani europske bastine u Velikoj Gorici Znanstveno strucni skup 3

13.10.2022. – Velika Gorica – Dani europske baštine u Velikoj Gorici – Znanstveno-stručni skup – foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

U dva dana bit će održano više od 50 predavanja, a posljednji dan događanja predviđen je za obilazak lijepog nam Turopolja.

The post Velika Gorica: Ministrica kulture otvorila skup na temu održivosti kulturne baštine appeared first on cityportal.hr.