Prijava

Vaša prijava

Misli na sebe – čitaj! Počinje Mjesec hrvatske knjige

['gradska knjižica velika gorica', 'hotnews', 'Mjesec hrvatske knjige']

Nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige počinje 15. listopada i trajat će sve do 15. studenog, a ove će godine u Gradskoj knjižnici Velika Gorica biti ispunjena književnim događanjima i akcijama za sve uzraste. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je prije svega mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Uz moto Misli na sebe – čitaj! želi se skrenuti pozornost na važnost knjige i knjižnice u oblikovanju novih generacija.

– Započinjemo malim književnim festivalom Turbooks koji će u tri dana ugostiti najčitanije autore za odrasle, djecu i mlade. U utorak, 18. listopada, našoj će najmlađoj publici u Dječjem odjelu u goste doći Zoran Vakula sa svojim Vremenastim pričama. Dan za mlade posvećen je Lektiraonici u suradnji s učenicima Ekonomske škole Velika Gorica koji će u srijedu, 19. listopada, prisustvovati književnom susretu s Jasminkom Tihi-Stepanić. U četvrtak, 20. listopada, u Središnjem odjelu za odrasle zaključujemo Turbooks književnim druženjem s Marinom Vujčić i Zoranom Žmirićem – ističu iz knjižnice.

U Mjesecu hrvatske knjige u Središnjem odjelu za odrasle slijedi zanimljivi susret s Velimirom Grgićem na predstavljanju knjige Teorije zavjere 21. stoljeća u utorak, 25. listopada, kreativna radionica Četrtog četrtka u četvrtak, 27. listopada, te program Nakladnik u gostima koji će predstaviti Miru Morovića i Nakladu Fragment u petak, 4. studenog. Već tradicionalni Nagovor na poeziju uz moderatoricu Romanu Perečinec dovodi u knjižnicu mlade pjesnikinje Martinu Vidaić i Zrinku Posavec u ponedjeljak, 7. studenog, dok će prevoditeljica Ana Badurina u srijedu, 9.studenog približiti fenomen popularnosti Elene Ferrante.

gradska knjižnica

– Svi učenici prvih razreda osnovnih škola velikogoričkog područja i ove se godine mogu besplatno upisati u knjižnicu tijekom trajanja Mjeseca hrvatske knjige u Dječjem odjelu i u Područnoj knjižnici Galženica. Svi prvašići koji se upišu u Dječjem odjelu tom prilikom dobivaju Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu u koju će pri svakoj posudbi knjiga dobiti žigić, a kada sakupe sve žigiće i pohvalnicu. Za djecu se u organizaciji Dječjeg odjela priprema zanimljivo predavanje uz radionicu Kak je negda bilo? pod vodstvom Jasminke Podlejan u petak 28. listopada, a u ponedjeljak 7. studenog radionica Kako napisati priču? pod vodstvom Brune Mezića – dodaju iz knjižnice.

Psihoedukativna predavanja za roditelje i odgajatelje na rasporedu su 21. listopada, kada će gost Dalibor Petrinić održati predavanje Prehrana za zdravo odrastanje, te 28. listopada kada riječ preuzima Anita Peti-Stantić na predavanju pod nazivom Zašto čitati?.

Područna knjižnica Galženica pripremila je izložbu na temu upravljanja osobnim financijama, a 11. studenog će biti održano predavanje Učimo o novcu kroz književna djela!. U Mjesecu hrvatske knjige u knjižnici Galženica održat će se i dva Matičina četvrtka, te će se na prigodan način obilježiti Dan hrvatskih knjižnica 11. studenog.

The post Misli na sebe – čitaj! Počinje Mjesec hrvatske knjige appeared first on cityportal.hr.