Prijava

Vaša prijava

Uz COMMAND d brža reakcija sustava Civilne zaštite

['Civilna zaštita', 'command d', 'europski projekt', 'ZAGREBAČKA ŽUPANIJA']

Stožer Civilne zaštite Zagrebačke županije, od sada će moći brže odgovoriti na pojedinu katastrofu ili nesreću koja nas zadesi, zahvaljujući novom sustavu COMMAND d.

Riječ je o projektu vrijednom 457.821,97 eura, od čega ga s 387.676,98 eura sufinancira Europska unija, a čija je završna konferencija bila održana jutros u hotelu Garden Hill u Velikoj Gorici.

– Novi sustav nam omogućava da u realnom vremenu dobijemo s različitih strana informacije. Brzom obradom kroz taj sustav skraćujemo vrijeme reakcije, odnosno akcije stožera, iz dosadašnjih dva sata na 15 minuta. To je bio i cilj cijelog ovog programa, da se mogu donositi vrlo brzo strateške odluke Stožera. U sustav će biti uključene sve operativne snage i moći ćemo – istaknuo je Branko Herček, savjetnik za Civilnu zaštitu Zagrebačke županije.

Zavrsna konferencija europskog projekta Command d 4

14.10.2022. – Velika Gorica – Završna konferencija europskog projekta COMMAND d – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hrLuka Rudelić, iz tvrtke koja je izradila ovaj sustav ističe kako je on već implementiran.

– U godinu dana razvili smo bazu podataka koji su relevantni za sustav civilne zaštite, a u njoj se nalaze podaci o kapacitetu kojim raspolažu pojedine lokalne samouprave na razini Zagrebačke županije i ostalih partnera. U jednom kliku može se vidjeti s koliko se vatrogasaca, policajaca, ljudi u sustavu civilne zaštite raspolaže u primjerice Dugom Selu, koje su potencijalne opasnosti, zone poplava… – pojasnio je Rudelić te dodao kako je baza podataka podržana i kartom na kojoj se može točno vidjeti gdje se što nalazi.

Zavrsna konferencija europskog projekta Command d 5

14.10.2022. – Velika Gorica – Završna konferencija europskog projekta COMMAND d – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Sudionici projekta samostalno pune svoju bazu podatka, implementiraju nove module i programska rješenja.

Katastrofe i nesreće koje su, na žalost, postale naša svakodnevica, a ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite ističe kako se ovim sustavom pojačavaju mogućnosti i snaga lokalne samouprave kada je u pitanju odgovor na krizu, nesreću ili katastrofu.

– Sustav Civilne zaštite funkcionira tako da prevenira, educira i odgovara u određenom trenutku kada se nesreća dogodi, a kako bi bili bolji i kvalitetniji u takvim aktivnostima potrebni su nam zapovjedni sustavi. Upravo takav je i ovaj sustav COMMAND d , on pomaže operativi da bolje i kvalitetnije prenosi informacije, prikupljaju informacije i analitički donose odluke – istaknuo je Trut.

Zavrsna konferencija europskog projekta Command d 3

14.10.2022. – Velika Gorica – Završna konferencija europskog projekta COMMAND d – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nositelj cijelog projekta je Zagrebačka županija s partnerima gradovima Podgoricom, Skopjem, Tiranom i Tuzlom.

– Protok informacija će se bitno ubrzati, a to znači da će se na terenu moći brže djelovati. Zagrebačka županija je velika, a ono najvrjednije u njoj su ljudski životi. Nadam se da će ovaj sustav pomoći da se što više ljudskih života spasi – rekao je zamjenik župana, Damir Tomljenović.

Zavrsna konferencija europskog projekta Command d 2

14.10.2022. – Velika Gorica – Završna konferencija europskog projekta COMMAND d – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

The post Uz COMMAND d brža reakcija sustava Civilne zaštite appeared first on cityportal.hr.