Prijava

Vaša prijava

FOTO Uvježbani za potres: U Tuđmancu vježba službi civilne zaštite

['Civilna zaštita', 'hotnews', 'Ivan Toth', 'Neven Karas', 'Park Franje Tuđmana', 'veleučilište velika gorica']

Šatori kakvi podsjećaju na izvanredne situacije postavljeni po cijelom Parku Franje Tuđmana, na svakom koraku raširene vrpce koje ograničavaju normalno kretanje, policija, vatrogasci, Crveni križ, snage Civilne zaštite…

Takav je prizor Velikogoričane dočekao ove oblačne subote prijepodne. I sigurno su se na prvu zapitali što se to događa svi oni koji nisu znali da je upravo u tijeku Pokazno-terenska vježba civilne zaštite “VG Potres 2022.” U organizaciji Veleučilišta Velika Gorica, uz potporu Grada i ravnateljstva Civilne zaštite, prikazana je vježba s temom “djelovanje sustava civilne zaštite Grada Velike Gorice kod saniranja primarnih posljedica razornog potresa na području grada”.

Okupile su se u ovoj vježbi sve snage civilne zaštite koje egzistiraju u našem gradu, od Stožera civilne zaštite, preko Područnog ureda civilne zaštite Zagreba, Vatrogasne zajednice, gradskog Crvenog križa, goričke Policijske postaj, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, gradske Specijalističke postrojba civilne zaštite, pa sve do povjerenika i zamjenika povjerenika civilne zaštite te studenata našeg Veleučilišta.

IMG 20221022 120630 scaled
civ1
civ4
civ8

– Važno je spojiti znanost s praksom na terenu, a to je zapravo i cilj svega ovoga. I na kraju mogu reći da sam ponosan na način na koji je odrađena ova vježba, iako vam mogu otkriti i da smo utvrdili neke nedostatke, koje ćemo u budućnosti znati ukloniti – rekao je dekan Veleučilišta Ivan Toth, pa nastavio:

– Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovoj vježbi i poručujem sugrađanima da žive u jednom od sigurnijih gradova u Hrvatskoj. Jedini smo grad u regiji koji ima studij koji se bavi sigurnošću i zaštitom, predvodnici smo u znanosti i struci kriznom menadžmenta, a sve to ne bi bilo moguće da Grad od prvog dana nije shvatio važnost osnivanja ovakvog učilišta.

Kao izaslanik gradonačelnika Ačkara na vježbu je stigao njegov zamjenik Neven Karas, jako dobro upoznat s radom sveučilišta.

– Imam sreću da živim u Velikoj Gorici, a mi kao građani imamo sreću da imamo dugotrajnu tradiciju vatrogastva kao temeljne operativne snage civilne zaštite te ostalih snaga. Svi smo svjedoci da smo zadnjih nekoliko godina doživjeli nekoliko kriznih situacija, od pandemije do potresa i elementarnih nepogoda, a mi smo do sad obučili 90 povjerenika i zamjenika povjerenika Civilne zašite, koji su najvažnije osobe na terenu u slučaju krize. Iduće godine najvažnija zadaća bit će opremanje Civilne zaštite opće namjene – istaknuo je Karas.

civ10
civ11
civ2

Brojni znatiželjnici, bilo prolaznici ili oni koji su došli s namjerom da vide vježbu, zastali su negdje širom Tuđmanca, ispratili što se događa, doznali kakvi su procesi u vatrogastvu, u radu Crvenog križa, ljudi iz Civilne zaštite… Sve u svemu, uspješna priča za nešto drukčije subotnje prijepodne, nešto što će se vrlo vjerojatno uskoro preslikati i na druge gradove.

– Ravnateljstvo Civilne zaštite dalo je punu podršku ovoj vježbi, logistički, ali i sa stručnjacima. Nalazimo se pred izazovima koji su naša stvarnost i iznimno je važno da se ove vježbe uigravaju. Jako me ugodno iznenadila sinergija Grada i Veleučilišta, kroz tu suradnju povezuje se iskustvo i znanje. To je odličan model koji bi trebalo prenijeti i prenijet ćemo ga na cijelu državu – rekao je Darko Majstorović, koordinator poslova Ravnateljstva civilne zaštite.

Vježbom u Tuđmancu započela je i manifestacija “Dani kriznog upravljanja”, koji će trajati sve do četvrtka, 27. listopada.

IMG 20221022 120154 scaled
civ66
civ12
civ7

The post FOTO Uvježbani za potres: U Tuđmancu vježba službi civilne zaštite appeared first on cityportal.hr.