Prijava

Vaša prijava

Prvi korak do Centra turopoljske svinje

['Centar turopoljske svinje', 'hotnews', 'Plemenita općina turopoljska', 'POT', 'turopoljska svinja']

Na Agronomskog fakultetu u Zagrebu dekan dr. sc. Ivica Kisić potpisao je ugovor o izradi Studije izgradnje prerađivačko-edukacijskog centra s eko-farmom turopoljske svinje, doznajemo iz Plemenite opčine turopoljske.

Prvi je to korak do budućeg Centra turopoljske svinje, koji je zamišljen u tri dijela.

– U budućem centru nalazio bi se edukacijski dio, za buduće uzgajivače turopoljske svinje, ali i kuhare, restorane, tržište, gdje će se učiti o posebnostima turopoljske svinje, a taj dio bi bio i interpretacijski za posjetitelje. Drugi dio je idejno rješenje eko-farme za uzgoj autohtonih pasmina domaćih životinja, tu je u fokusu naravno turopoljska svinja, ali planiramo i posavske guske i konja posavca. Treći dio je izrada pogona za preradu mesa autohtone turopoljske svinje, koji bi koristili svi proizvođači – otkrio nam je župan Plemenite opčine turopoljske, Juraj Odrčić, ujedno i predsjednik Uzgojnog udruženja turopoljske svinje.

POT i Agronomski fakultet e1666771080999

Studija će ponuditi i prijedlog najbolje lokacije budućeg Centra turopoljske svinja, a razmatraju se sadašnja lokacija farme u šumi kod dvorca Lukavec, druga je Turopoljski lug, kao izvorno stanište, te lokacija u Maloj Buni.

– Ugovor je vrijedan gotovo 100 tisuća kuna, s rokom izvršenja od godinu dana, sa 70 posto ga je sufinancirala Zagrebačka županija kojoj se zahvaljujemo na prepoznavanju važnosti ovoga projekta – istaknuo je.

Studija je i temelj za apliciranje na EU fondove, a procjenjuje se kako će ukupna vrijednost projekta biti par milijuna kuna.

– Bitno je napomenuti kako ćemo ovim projektom omogućiti opstojnost turopoljske svinje, razvijamo i poljoprivredu našeg kraja, svinjogojstvo, ugostiteljstvo i turizam. Zasad je sve ovo nevidljivo, samo na papirima, ali vjerujem da ćemo se za par godina sjetiti ovog dana s kojim je sve počelo – poručuje župan POT-a Odrčić.

Tim stručnjaka koji će osmisliti i dimenzionirati budući Centar turopoljske svinje, vodit će izv.prof.dr.sc. Ivan Vnučec i izv.prof.dr.sc. Ivica Kos.

 

The post Prvi korak do Centra turopoljske svinje appeared first on cityportal.hr.