Prijava

Vaša prijava

Učenici Hribara na prvoj mobilnosti u Grčkoj

['Erasmus+', 'grčka', 'hotnews', 'OŠ NIKOLE HRIBARA']

U sklopu Erasmus+ projekta Growing young ECOlogists with STEM, u razdoblju od 17. do 21. listopada, pet učenika iz Osnovne škole Nikole Hribara, u pratnji učiteljice Valentine Japec, Erike Likan Kelentrić i učitelja Milana Omrčen otputovalo je na mobilnost u grčki grad Trikala. Osim predstavnika goričke škole, na mobilnosti su sudjelovali učenici i učitelji iz Portugala i Grčke, škole domaćina.

Tijekom mobilnosti učenici su se upoznali s načinom rada Arduina, računalne platforme koja omogućuje stvaranje uređaja koji se spajaju s fizičkim svijetom, imali radionice vezane za uporabu STEMA-a u stvarnom životu (traffic lights on the web, rotating solar panel, smart irrigaton system), zasadili stablo te podizali ekološku svijest kako bi svi skupa postali odgovorniji građani. Posjetili su i tehničku školu u susjednom gradu Kalambaka gdje su se upoznali s izradom i načinom rada pametnih kanti za otpad.

Ucenici i ucitelji iz Hribara u Grckoj

Foto: OŠ Nikole Hribara

– Osim brojnih edukativnih radionica, grčki su nas domaćini upoznali s kulturnom baštinom svoga grada. Trikala je grad koji se nalazi u središnjoj Grčkoj, nedaleko od poznatih samostana Meteora. Središtem grada protječe rijeka Litheos, a centralni most povezuje glavni gradski trg s pješačkom zonom. Na podu mosta nalaze se mali kvadrati napravljeni od stakla kako bi prolaznici mogli vidjeti tok rijeke. Zaštitni znak grada je tvrđava s velikim tornjem. Posjetili smo i Meteoru, skupinu od šest grčkih pravoslavnih samostana, smještenih na vrhu litice, koji su pod zaštitom UNESCO-a. Meteora je dobila ime po grčkoj riječi „meteora“ što znači „lebdi u zraku“. Monasi su godinama nosili građevinski materijal na vrhove stijena – ističu iz Hribara.

Tijekom ove mobilnosti upoznali su se s velikom gostoljubivošću Grka, sklopili mnoga prelijepa prijateljstva i stekli nezaboravne uspomene. Učili su plesati tradicionalni grčki ples, isprobali grčku kuhinju i proveli brojne trenutke u druženju i zabavnom učenju. Učenici su boravili kod svojih domaćina gdje su aktivno razvijali svoje jezične i socijalne kompetencije.

20221020 095743

Foto: OŠ Nikole Hribara

– Bilo mi je super i jako sam se lijepo provela. Domaćini su bili jako dobri prema meni, radili smo palačinke i odlično se zabavili. Naučila sam kako biti ekološki odgovorna i reciklirati stare stvari. Razgledavali smo znamenitosti druge države i sklopila sam puno prijateljstava. Svima bih preporučila Erasmus jer je odličan za upoznavanje drugih ljudi i učenje novih stvari – poručila je učenica Marta Rak.

The post Učenici Hribara na prvoj mobilnosti u Grčkoj appeared first on cityportal.hr.