Prijava

Vaša prijava

Edukativno rekreativna staza “Upoznajmo šumu” – najljepša učionica na otvorenom

['javna ustanova zeleni prsten', 'samobor', 'šuma stažnik', 'ZAGREBAČKA ŽUPANIJA']

U park šumi Stažnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ u dužini 350 metara, kružnog oblika sa šetnicom koja je izdignuta od razine tla pola metra radi lakšeg kretanja. Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativnih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza. Staza predstavlja malu školu u prirodi – poučnim tablama i učionicom na otvorenom nastoji se dati prikaz šumskog bogatstva.

Ervin Kolarec Tatjana Masten Milek

– Ljepota Park šume Stražnik primijećena je davne 1970. godine kada je zaštićena. Park šume Stražnik zajedno s park šumom Tepec-Palačnik čini prepoznatljivu vizuru Samobora. Sunčani Stražnik mješovita je šuma koja se sastoji od smreke i pitomoga kestena te u manjoj mjeri bukve, hrasta kitnjaka. Posebnost ovog područja je crni bor, crnogorično stablo iz porodice borovki. Šetnja borovom šumom olakšava disanje osobama koje imaju problema s dišnim organima tako da vjerujemo da će ovo postati novo omiljeno šetalište Samoboraca, a i Zagrepčana koji su oduvijek voljeli dolaziti u samoborski kraj. Ipak su šume „pluća“ našeg planeta! – poručila je Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Stjepan Esih Tatjana Masten Milek Large

Staza uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830 tisuće kuna od čega je 80% financirano sredstvima Europske unije.

– Stanovnici i posjetitelji Zagrebačke županije postali su bogatiji za novo mjesto za uživanje u prirodi i rekreaciji. Nema sumnje da će ovo mjesto, pogotovo u dane vikenda vrvjeti izletnicima. Posebno treba pohvaliti edukativan karakter šetnice, posebno za školarce. Nema sumnje ovdje će biti najljepša učionica na otvorenom – rekao je prilikom otvorenja zamjenik župana Ervin Kolarec.

Djeca OS Samobor Ervin Kolarec Large

Djeca osnovne škole Samobor imala su priliku „otvoriti“ učionicu na otvorenom radionicom „Jesen u mom kraju“, a njihovi osmjesi su najbolja pozivnica da dođete i uživate u edukativnoj stazi „Upoznajmo šumu“.

 

The post Edukativno rekreativna staza “Upoznajmo šumu” – najljepša učionica na otvorenom appeared first on cityportal.hr.