Prijava

Vaša prijava

FOTO Poštanska marka Velike Gorice objavljena u Austriji!

['Muršić', 'Poštanska marka VG-e']

Hrvatska pošta posebnu pažnju posvećuje hrvatskim gradovima i oni su jedan od najčešćih motiva na izdanjima nacionalnih maraka, ali marke s motivom Velike Gorice – nema! Države su bile i propadale, socijalizam je zamijenjen kapitalizmom, Hrvatska je postala demokratska, poštanska marka s motivom Grada Velike Gorice nije ugledala svjetlo dana.

Ipak, Grad Velika Gorica pojavio se na poštanskoj marki i to u – Austriji?! O tome nas je izvijestio Miljenko Muršić, velikogorički filatelist:

”Austrijska državna pošta ima zgodnu i simpatičnu uslugu tzv. ‘Meine Marke’, tj. osobnu (personaliziranu) marku. Tko želi može  kreirati vlastitu marku, koju onda Austrijska pošta uz pristupačnu cijenu izdaje u manjem broju primjeraka. Takva marka regularno se koristiti u poštanskom prometu Austrije, uključujući i pisma za inozemstvo. (Hrvatska pošta nema ovakve usluge. HP ima nešto slično – komercijalne marke koje prilično koštaju, osamdesetak tisuća kuna, koje si onda mogu priuštiti samo velike firme.)

vg marka Ljubica

05.11.2022. Velika Gorica. Poštanska marka Velike Gorice objavljena u Austriji. Foto: Autor

Personalizirane marke su sve popularnije. Objavljuju ih pojedinci, ali i sportski klubovi ili firme u promidžbene svrhe. Kao osobne, ‘privatne marke’, ne ulaze u službene filatelističke kataloge, međutim, u posljednje vrijeme se situacija mijenja. Sve je više filatelista koji i ovakve marke sakupljaju, a pojavljuju se pregledi i katalozi.”

DSC 0808

05.11.2022. Velika Gorica. Poštanska marka Velike Gorice objavljena u Austriji. Miljenko Muršić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Muršić je iskoristio ovakvu mogućnost i ove godine, uz pomoć svog austrijskog prijatelja Ivana Johanna Matoteka (Međimurac koji desetljećima živi u Linzu), kreirao je marku s motivom Velike Gorice i objavio je kao ‘osobnu marku’. Marka je zalijepljena na pismo, predana na poštu gdje je poštambiljana i poslana u Hrvatsku – i stigla je na odredište!

vg marka

05.11.2022. Velika Gorica. Poštanska marka Velike Gorice objavljena u Austriji. Foto: Autor

Jednog će dana Hrvatska pošta vjerojatno i objaviti u svom nacionalnom programu marku kakvu Velika Gorica zavređuje, ali ostat će činjenica da je prva poštanska marka s motivom Velike Gorice objavljena u Austriji. Autor Muršić će marku i kuvertu na kojoj je putovala donirati Muzeju Turopolja, neka se nađe za povijest.

Galerija fotografija

The post FOTO Poštanska marka Velike Gorice objavljena u Austriji! appeared first on cityportal.hr.