Prijava

Vaša prijava

U Tuđmancu postavljena komunikacijska ploča za djecu s komunikacijskim poteškoćama

['Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica', 'komunikacijske ploče', 'PARK DR.FRANJE TUĐMANA']

Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica već 83. godine kontinuirano provodi odgoj, obrazovanje, rehabilitacijske programe i skrb za djecu s intelektualnim teškoćama. Kako bi svojim korisnicima pružili sveobuhvatniju rehabilitaciju i olakšali učenje uz pomoć raznih novih tehnologija i pomgala kao i metoda, prate sve promjene kako u Hrvatskoj tako i u svijetu te uvode novitete u svoj rad. Tako su ovih dana na tri lokacije osvanule komunikacijske ploče.

– Prateći potrebe naših učenika i korisnika uočili smo da postoji sve veći broj djece sa složenim komunikacijskim poteškoćama, djece s poremećajem iz spektra autizma, neverbalne djece kojima su potrebni drugi alternativni oblici komunikacije kako bismo im olakšali komunikaciju i kako bi ta komunikacija postala dvosmjerna. Godinama se već u Centru s takvom djecom provodi način komuniciranja PECS ( komunikacija putem razmjene sličica kroz šest faza ) metodom gdje djeca uz pomoć sličica prilagođenih njihovim potrebama komuniciraju s okolinom. Sličice se izrađuju i prilagođavaju individualnim potrebama svakog djeteta – istaknula je ravnateljica Centra, Nikolina Vučković – Barišić.

Komunikacijska ploca

Ideju i projekt financijski je podržao i Grad Velika Gorica, te su tako postavljene tri ploče. Jedna se nalazi na lokaciji Centra u Zagrebačkoj 90, druga na dislociranoj lokaciji Centra Kolodvorska 68, a treća na prostoru igrališta u parku dr.Franje Tuđmana. Ploče je osmislila edukacijska rehabilitatorica – senzorna pedagoginja i stručnjakinja za asistivne tehnologije Mateja Vukašinec.

– Ploče su različite s obzirom na okruženje u kojem se nalaze, a samim time i sa specifičnim komunikacijskim potrebama djece koja će ih koristiti koristeći program Boardmaker 7 u vlasništvu Centra. Mateja je održala i stručno predavanje za stručnjake u lokalnoj zajednici kao i za zainteresirane roditelje i time pojasnila samu namjenu i način korištenja spomenutih komunikacijskih ploča. Drago nam je da je Centar  iako teškim uvjetima u kojima radi nakon petrinjskog potresa i dalje promotor novih ideja, metoda i tehnologija i prepoznat u lokalnoj zajednici i šire – poručili su iz Centra.

The post U Tuđmancu postavljena komunikacijska ploča za djecu s komunikacijskim poteškoćama appeared first on cityportal.hr.


Sjajna bronca za Jasnu Mikulić u KontinenTrail ligi

Modelarska liga Zagrebačke županije