Prijava

Vaša prijava

FOTO Katja Matković Mikulčić – Povijest čitanja u Turopolju

['KATJA MATKOVIĆ MIKULČIĆ', 'knjižnica']

Povijest čitanja u Turopolju bila je tema na 276. Matičinom četvrtku, a predavanje je održala Katja Matković Mikulčić sinoć (četvrtak, 10.11.2022.) u prostoru Područne knjižnice Galženica. Na početku predavanja spomenut je podatak da su prva pravila čitaonice u Turopolju donesena 1885.godine, a čitaonica je službeno otvorena prije 136 godina (1886.).

DSC 0101

10.11.2022. Velika Gorica. Povijest čitanja u Turopolju – predavanje Katje Matković Mikulčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Knjige su bile po kurijama i župnim dvorovima te kod istaknutih pojedinaca. Pisani trag o prvom učenom Turopoljcu datira iz 1461. godine, prije 561 godinu. O knjižničarstvu su pisali Emilij Laszowski i Ljubica Pernar Robić: ”Knjižnice u Turopolju nekad i danas” (izdana u suradnji Ogranka Matice Hrvatske i Knjižnice Velika Gorica), ”Dobro došli u Gradsku knjižnicu Velika Gorica”.

DSC 0106

10.11.2022. Velika Gorica. Povijest čitanja u Turopolju – predavanje Katje Matković Mikulčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Trend otvaranja čitaonica u prošlom stoljeću započeo je 1920. godine dolaskom Franje pl. Lučića na čelo Plemenite opčine turopoljske, za njegovog mandata otvorene su brojne čitaonice, kasnije knjižnice koje su promicale čitanje i pisanu riječ. Monografija ”Gradska knjižnica Velika Gorica u lokalnoj zajednici” pokušala je ukazati lokalnoj i stručnoj zajednici što su djelatnici knjižnice radili, što rade i što bi trebala biti njihova uloga u budućnosti. Knjižnična djelatnost se nalazi pred izazovima suvremene tehnologije u novom digitalnom dobu.

DSC 0114

10.11.2022. Velika Gorica. Područna knjižnica Galženica. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na te izazove treba težiti modernoj paradigmi knjižnice kao modernom centru znanja, a ne da bude samo prostor pretrpan knjigama, nego prostor komunikacije za sve građane. Knjižnica mora ispunjavati svoje primarne zadaće – informiranost, obrazovanje, kulturna dimenzija.

DSC 0112

10.11.2022. Velika Gorica. Povijest čitanja u Turopolju – predavanje Katje Matković Mikulčić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Katja Matković Mikulčić, dugogodišnja ravnateljica Gradske Knjižnice Velika Gorica, aktualna je upraviteljica Zavoda za znastvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici, godinama se bavila promicanjem čitanja i ulogom knjige i knjižnice u suvremenom društvu. Urednica je monografije ”Gradska knjižnica Velika Gorica u lokalnoj zajednici” (Velika Gorica, 2016.).

Galerija fotografija

The post FOTO Katja Matković Mikulčić – Povijest čitanja u Turopolju appeared first on cityportal.hr.


Blagajnički minimum u razdoblju dvojnog optjecaja