Prijava

Vaša prijava

Broj rodinih gnijezda se smanjuje, a evo koliko ih ima u našem gradu

['gnijezda', 'javna ustanova zeleni prsten', 'roda']

Vlasnicima objekata koji imaju gnijezdo rode na krovovima svojih kuća ili gospodarskih objekata isplaćena je naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu bijele rode. Već 13 godina Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije projektom „Zaštita i očuvanje bijele rode” isplaćuju naknadu zbog sanacije šteta na krovovima. A time se ujedno doprinosi očuvanju prostora i biološke raznolikosti. Tako se štite rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima.

Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom. Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, tako da gnijezda dostižu impresivnu težinu. Najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000, kg zbog čega dolazi do oštećenja krovišta. Stoga krovovi na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja. Od početka projekta isplaćeno je oko 700 tisuća kuna za popravak krovišta.

rode na krovu

Gnijezda rode

– Unatoč naknadi koja se isplaćuje, u zadnjih 10 godina evidentan je pad broja gnijezda na objektima i povećanje broja gnijezda na stupovima električne mreže. Glavni razlozi su rušenje gnijezda uslijed vremenskih nepogoda, premještanje gnijezda uslijed promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva – ističu iz Javne ustanove Zeleni prsten.

Ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno je 267 gnijezda bijele rode od čega 31 gnijezdo na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima, a 236 na stupovima. Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec (56) i Ivanić Grad (28). Kada su u pitanju općine tu prednjači su Dubrava (30), Pisarovina i Klinča Sela s 29 gnijezda. Sela s najvećim brojem gnijezda su Donja Kupčina (23), Donja Zdenčina (19) i Brčevec (16). Velika Gorica spada u zlatnu sredinu, a na području našeg grada ima 12 rodinih gnijezda.

The post Broj rodinih gnijezda se smanjuje, a evo koliko ih ima u našem gradu appeared first on cityportal.hr.


277. Matičin četvrtak – najava

Branič Gorice Đuro Giulio Đekić uspješno operiran