Prijava

Vaša prijava

Osam mlijuna kuna za obnovu u potresu teško stradale crkve sv.Antuna Padovanskog u Bukevju

['Bukevje', 'hotnews', 'Općina Kravarsko', 'općina orle', 'ZAGREBAČKA ŽUPANIJA']

Ispred crkve svetog Antuna Padovanskog u Bukevju bilo je svečano, jer potpisali su se i preuzeli vrijedni ugovori od velikog značaja za općine Kravarsko i Orle. Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović uručio je osam milijuna kuna vrijedan ugovor župniku Župe Svetog Antuna Padovanskog Marijanu Prepeljaniću za financiranje obnove crkve u Bukevju.

– Veliki je to korak za našu malu župnu zajednicu od nekih 300 obitelji, jasno je da ne možemo sami obnoviti takav objekt. Crkva je bila oštećena u više navrata, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, a pogotovo sada u ovom potresu. Obnova je radost za vjernike, jer su morali na misu u 9 kilometara udaljenom Novom Čiču. Hvala Županiji što nam je izišla u susret i prepoznala naše potrebe. Procjena je da će radovi trajati 3 do 4 godine – kaže župnik Prepeljanić.

Potpisivanje ugovora za obnovu objekata stradalih u potresu u opcinama Orle i Kravarsko 1

23.11.2022. – Bukevje – Potpisivanje ugovora za obnovu objekata stradalih u potresu u općinama Orle i Kravarsko – foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

– Donacija znači puno za našu općinu, vratit će se život u našu župnu zajednicu. Konstrukcijski je stradao svod, dio zvonika i nosivih zidova, svuda ima oštećenja – rekao je načelnik općine Orle, Ervin Vujica.

400.000 kuna vrijedan ugovor uručen je upravitelju župe Uzvišenja Svetog Križa Siniši Blatariću za sanaciju i obnovu kapele svetog Petra i Pavla u Šiljakovini, te tri ugovora ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna načelniku općine Kravarsko, Vladi Kolarcu, za sanaciju Društvenog doma, objekta uz sportski teren u Donjem Hruševcu, te sanaciju Doma kulture u Kravarskom.

– Oštećen je zvonik i statika kapele, te još jednom zahvaljujem Zagrebačkoj županiji što smo mogli još jedan vjerski objekt obnoviti zahvaljujući dobivenim sredstvima – istaknuo je upravitelj župe Uzvišenja Svetog Križa, Siniša Blatarić.

Potpisivanje ugovora za obnovu objekata stradalih u potresu u opcinama Orle i Kravarsko 6

23.11.2022. – Bukevje – Potpisivanje ugovora za obnovu objekata stradalih u potresu u općinama Orle i Kravarsko – foto: Sanjin Vrbanus/Cityportal.hr

Načelnik općine Kravarsko, Vlado Kolarec, istaknuo je kako je ukupna šteta na području te općine više od 160 milijuna kuna, no zahvaljujući sredstvima županije, većina objekata bitnih za život zajednice, biti će obnovljena.

– Ukupna pomoć koju smo dobili za sanaciju šteta na objetkima društvene namjene do danas iznosi 12 milijuna kuna, a kroz ove ugovore još dva milijuna kuna – rekao je.

Zamjenik župana Zagrebačke županije, Damir Tomljenović, otkrio je kako je do sada potpisano sveukupno 68 ugovora, te izrazi nadu kako će kroz koju godinu sve zgrade javne namjene u čitavoj županiji biti obnovljene.

The post Osam mlijuna kuna za obnovu u potresu teško stradale crkve sv.Antuna Padovanskog u Bukevju appeared first on cityportal.hr.