Prijava

Vaša prijava

Miroslav Drljača dobitnik Povelje za životno djelo HDK-a

['Miroslav Drljača']

Mjesec studeni mjesec je kvalitete. Početkom studenoga svake se godine obilježava Svjetski dan kvalitete, Europski tjedan kvalitete i Hrvatski dan kvalitete. Tako je bilo i ove godine. Tim povodom dana 22. studenoga, u prostorijama Hrvatskog društva za kvalitetu (HDK), u Zagrebu, Berislavićeva 6, u dvorani oštećenoj od potresa, održana je, po dvadeseti put, prigodna svečanost u okviru koje su dodijeljena priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima, za doprinos razvoju sustava upravljanja kvalitetom.

HDK tradicionalno dodjeljuje Povelju u tri kategorije; 1) Povelju za poticanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu (za organizacije i pojedince), 2) Povelju za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete (za organizacije i pojedince) i 3) Povelju za životno djelo (za pojedince). Ove godine dobitnik Povelje za životno djelo je Velikogoričanin dr. sc. Miroslav Drljača.

Povelja za životno djelo dodjeljuje se na temelju slijedećih kriterija: Društveni doprinos u promociji kvalitete kroz životni i radni vijek, Priznanja i članstvo u organizacijama vezanim za kvalitete, Poseban doprinos u radu HDK i Poučavanje vezano za razvoj i unaprjeđenje kvalitete. Dodjelom Povelje za životno djelo, dr. sc. Miroslav Drljača postao je prvi i jedini dobitnik sve tri Povelje koje dodjeljuje HDK.

Dr. sc. Miroslav Drljača ne samo da ispunjava sve navedene kriterije, već je njegov doprinos promociji kvalitete kroz životni vijek izniman, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Kroz svoje školovanje i djelovanje u području sustava upravljana i upravljanja kvalitetom stekao je osam certifikata EOQ – Europske organizacije za kvalitetu, što je za sada jedinstven primjer u Hrvatskoj, ali i šire. Sudjelovao je na 117 međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova u Hrvatskoj i širom svijeta (od Lisabona do Šangaja, Tokija i Los Angelesa), od kojih je na 115 javno izlagao svoje znanstvene radove.

086 20 HR Dan kvalitete 2022 scaled

Foto: Nedjeljko Đurić

Sa svojim radovima sudjelovao je na pet kongresa o kvalitete Europske organizacije za kvalitetu i sva tri do sad održana Svjetska foruma o kvaliteti. Kao savjetnik, nastavnik ili auditor sudjelovao je na više od stotinu projekata implementacije auditiranja sustava upravljanja kvalitetom i okolišem sukladno sa zahtjevima svjetskih ISO normi. Član je eminentnih domaćih i svjetskih organizacija za kvalitetu, od kojih ovom prigodom navodimo samo neke:

– Hrvatskog društva za kvalitetu,
– Hrvatskog društva menadžera kvalitete (obnaša dužnost predsjednika u četvrtom mandatu),
– ASQ – Američkog društva za kvalitetu,
– EOQ – Europske organizacije za kvalitetu,
– IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu,
– Znanstvenog vijeća za promet Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2013.-2019),
– MSEECQI – Inicijative za kvalitetu zemalja srednje i jugoistočne Europe, koja broji 16 članica iz 10 zemalja, a čiji je osnivač i predsjednik od 2014. godine,
– The Managers of Quality and Production, Czestochowa, Poljska (počasni član od 2016.)

Dobitnik je svih najviših priznanja za kvalitetu u Hrvatskoj: Povelje Hrvatskog društva za kvalitetu, za promicanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu, (Hrvatsko društvo za kvalitetu, 2005.), Plaketa Hrvatskog društva menadžera kvalitete 2009., Nagrade za životno djelo Hrvatskog društva menadžera kvalitete 2016., Povelje Hrvatskog društva za kvalitetu za poseban doprinos u edukaciji i promociji kvalitete 2016., Nagrade grada Velike Gorice s likom Nikole Škrleca Lomničkog, za svekoliki doprinos i iznimna dostignuća u profesionalnoj i znanstvenoj karijeri, kao i za nesebičan i volonterski rad u lokalnoj zajednici 2018., i na kraju Povelje za životno djelo (Hrvatsko društvo za kvalitetu, 2022.).

083 20 HR Dan kvalitete 2022 scaled

Foto: Nedjeljko Đurić

Povelja za životno djelo HDK nije prva nagrada za životno djelo koju je dobio dr. sc. Miroslav Drljača. Prvu je dobio 2016. od Hrvatskog društva menadžera kvalitete, u 56. godini života.

Istovremeno, objavio je više od 180 znanstvenih i stručnih radova o sustavima upravljanja i tehnologiji prometa i transporta i jednu knjigu. Kao gostujući profesor održao je predavanja o kvaliteti na šest hrvatskih sveučilišta i dva veleučilišta, te više javnih predavanja u zemlji i svijetu.

Od brojnih projekata uvođenja sustava upravljanja kvalitetom u organizacije u Hrvatskoj i inozemstvu, ovom prigodom ističemo samo dva projekta, budući da su povezana s Velikom Goricom. Jedan je projekt uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u Zračnu luku Zagreb d.o.o., koji je započeo 1999. godine, a Miroslav Drljača vodio ga je kao Menadžer kvalitete Zračne luke Zagreb d.o.o., koja je, nakon uspješne certifikacije sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001, godine 2003., bila tada jedina zračna luka u ovom dijelu Europe koja je imala certificirane sve poslovne procese i poslovne funkcije. Godine 2004. certificiran je i sustav upravljanja okolišem ISO 14001.

Drugi zanimljiv projekt je uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u Turističku zajednicu Velike Gorice (TZVG). Taj je projekt uspješno završen 2006. godine i TZVG bila je tada i još niz godina, prva i jedina TZ koja je imala implementiran i certificiran sustav upravljanja kvalitetom sukladno zahtjevima norme ISO 9001. Miroslav Drljača bio je savjetnik na ovom projektu. Trebalo je deset godina da bi neka druga TZ u Hrvatskoj dobila certifikat ISO 9001, a to je 2016. uspjelo Turističkoj zajednici grada Rijeke.

Dr. sc. Miroslav Drljača prije mjesec dana boravio je u Japanu, sudjelujući na General Meetingu IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu, kojom prigodom je razgovarao s vodećim japanskim znanstvenicima u JUSE – Japanskom savezu znanstvenika i inženjera, te s vodećim stručnjacima za kvalitetu prigodom posjete tvornici Toyota i Centru za izučavanje kvalitete Toyote u Nagoyi.

092 20 HR Dan kvalitete 2022 scaled

Foto: Nedjeljko Đurić

Od 1994. radi na Zračnoj luci Zagreb d.o.o., trenutačno na poziciji Direktora sektora za integrirani sustav upravljanja i Voditelja Airport Aviation Academy. Zajedno s kolegama radi na nekoliko projekata za hrvatske zračne luke. Također, sudjeluje u osnivanju Instituta za zračni promet koji će uskoro biti registriran. U okviru IAQ – Međunarodne akademije za kvalitetu vodi Think Tank – Kvaliteta u logistici, čiji je inicijator i osnivač i koji ima 15 članova iz 13 zemalja svijeta. Radi na knjizi – sveučilišnom udžbeniku za svoje studente na Sveučilištu Sjever.

U svojstvu Predsjednika Hrvatskog društva menadžera kvalitete radi na organizaciji 24. međunarodnog simpozija o kvaliteti koji će se u ožujku 2023. održati u Opatiji i bit će petnaesti po redu kojeg dr. sc. Miroslav Drljača organizira u svojstvu predsjednika Organizacijskog odbora i Urednika Zbornika radova.

The post Miroslav Drljača dobitnik Povelje za životno djelo HDK-a appeared first on cityportal.hr.