Prijava

Vaša prijava

Na KardioPRotect pregled odazvalo se 193 Goričana

['KardioPRotect', 'Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije']

Prijevremenu smrtnost od bolesti srca i krvnih žila moguće je znatno smanjiti odgovarajućim zdravstvenim ponašanjem. Upravo stoga, a kako bi iznova ukazao na važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije provodi projekt KardioPRotect. Dosad su održane dvije javnozdravstvene kampanje – u Velikoj Gorici i Samoboru, gdje su građani mogli izmjeriti krvni tlak, razinu šećera u krvi, zasićenost krvi kisikom, utvrditi indeks tjelesne težine te zatražiti savjet liječnika. Preventivnim pregledima odazvalo se 373 građana – njih 193 u Velikoj Gorici i 180 u Samoboru, prosječne dobi 65 godina.

– Vrijednost povišenoga krvnog tlaka izmjerena je kod 66 građana, od čega je njih 28 upućeno na daljnju obradu. Ostali već uzimaju lijekove za liječenje hipertenzije. Visoka razina šećera u krvi izmjerena je kod 11 ispitanika i svi su upućeni na daljnju obradu. Umjeren i visok rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti prema indeksu tjelesne mase utvrđen je kod 115 osoba, a povećan rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila prema opsegu struka kod 258 osoba. Sve osobe dobile su savjete o načinu i vrsti prehrane – ističu iz Zavoda.

Preventivni pregledi nastavljaju se u proljeće 2023. godine. Bit će organizirani u Zaprešiću, Svetoj Nedelji, Jastrebarskom, Dugom Selu, Ivanić-Gradu, Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini.

Ukupna vrijednost projekta KardioPRotect – “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije” iznosi 335.746 kuna, a intenzitet potpore je 100%. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali – Promocija zdravlja i prevencija bolesti.

The post Na KardioPRotect pregled odazvalo se 193 Goričana appeared first on cityportal.hr.