Prijava

Vaša prijava

Preminula je gorička književnica Zorica Krznar Blagec

['književnica', 'Zorica Krznar Blagec']

Napustila nas je velikogorička književnica, aforistica i pjesnikinja Zorica Krznar Blagec. Rođena je 1936., a bila je najvjernija posjetiteljica kulturnih događaja u našem gradu.

Zorica je živjela u Velikoj Gorici od 1974.godine. Od samog osnutka bila je član Udruge umjetnika „Spark“, čiji su se članovi danas od nje oprostili:

Zorica je bila vrijedan i odgovoran član. Aktivno je sudjelovala u kulturnom životu grada. Objavljivala je pjesme, aforizme, haiku, epigrame i zapise raznih vrsta, osobito one koji se odnose na ekologiju i zdrav način života. Na neki način „buntovnica! Da ali s razlogom!“ Tako se o njoj izrazio pjesnik Ivica Smolec, koji također više nije sa nama. Nadalje, Ivica kaže: Njeni aforizmi i epigrami pogađaju „u sridu“, pritišću nas tamo gdje smo najtanji. I nas kao pojedince i cijelo suvremeno društvo. Birokracija, politika, vlada, institucije, svi ti aparati postavljeni da služe građanima, često služe sami sebi, ponekad – nikome.“ Tu Zorica pronalazi obilje materijala za svoje duhovite i sarkastične ekstrakt opomene.

Malo nas je koji pišemo te zgusnute mudrosti, u kojima se traži duhovit, pronicljiv i vedar duh. Zato će nam itekako nedostajati Zorica. Članice i članovi Udruge „Spark“ još ne vjeruju da će morati nastaviti bez te osebujne žene-pjesnikinje i recitatorice koja je jedina svoje pjesme znala napamet. Bila je izuzetno ponosna na svoj susret s gradonačelnikom Ačkarom kojem je poklonila knjigu svojih sabranih djela. Bila je ponosna i na svoju uglazbljenu pjesmu Zagorka sam v Turopolju, koju je uglazbio naš Siniša Belošević.

Neka su joj prostrane vječne poljane iznad Zagorja gdje je rođena a oblaci neka joj budu meki jastuci na kojima će počivati – Nevenka Lang, predsjednica Udruge. 

zorica krznar blagec

Zorica je bila najčešći gost svih kulturnih događanja u gradu pa su se od svoje najvjernije posjetiteljice oprostili i iz Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

– Čast nam je bila surađivati s ovom umjetnicom koja je u našoj Biblioteci Albatros objavila Odolijevanja i Vedru notu. Neizmjerno će nam nedostajati jer je bila najvjerniji posjetitelj naših programa. Znamo da bi već danas bila u POU Velika Gorica na sajmu knjiga, u kinu, sutra na predavanju, izložbi, koncertu i u kazalištu. Zorice, hvala za svaki dolazak, za svaku pohvalu, ali i kritiku, za svaki savjet… – napisali su iz Pučkog.

O ovoj književnici učenici Osnovne škole Eugena Kumičića snimili su i kratki dokumentarni film “Zorica K. (77)” koji je prikazan na Reviji hrvatskog filma, a 2018. godine gostovala je u emisiji Dobre priče City radija. Što nam je ispričala, poslušajte OVDJE.

 

The post Preminula je gorička književnica Zorica Krznar Blagec appeared first on cityportal.hr.