Prijava

Vaša prijava

Betlehemsko svjetlo mira s porukom ljubavi i tolerancije zasvijetlilo i u Velikoj Gorici

['ALEN KONJEVIĆ', 'betlehemsko svjetlo', 'hotnews', 'Povorka svjetla', "Turopoljska udruga skauta 'Tur'"]

Punih trideset godina hrvatski izviđači donose Betlehemsko svjetlo mira iz Beča u Lijepu našu, a zahvaljujući Turopoljskoj udruzi skauta Tur, ovo svjetlo s porukom mira, ljubavi i tolerancije među ljudima stiže i u našu Veliku Goricu uoči blagdana svete Lucije i Dana Grada.

Tako je bilo i sinoć kad je kroz Park Plemenite opčine turopoljske kroz Advent u Gorici sve do crkve Navještenja bl. Djevice Marije prošla tradicionalna Povorka svjetlosti, predvođena Turopoljskim banderijem i Svetom Lucijom.

povorka3

U povorci su uz izviđače bili i gradonačelnik Krešimir Ačkar, njegov zamjenik Neven Karas, predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić, te direktorica TZ Velike Gorice Maja Toth, kao i direktorica TZ Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

– Betlehemsko svjetlo je simbol mira, a dijeljenje ovog svjetla simbolizira dijeljenje dobrote među ljudima. Austrijski izviđači svake godine po svjetlo idu u Betlehem, donose ga u Beč, odakle se širi i u ostale europske zemlje, ali i dalje. Nose svjetlo u svoju zemlju kako bi njegovim širenjem među vjernicima, građanima, proširili tu poruku i ideju mira i ljubavi, koja je toliko potrebna našim srcima u ovim nemirnim vremenima.

I hrvatski izviđači već 30 godina donose Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku, a toliko postoji i naša udruga skauta Tur. Mi redovito svake godine uoči blagdana svete Lucije donosimo Betlehemsko svjetlo u Veliku Goricu i želja nam je da ono dođe do što većeg broja naših sugrađana, kako bismo podijelili ovu njegovu plemenitu i toplu poruku prije Božića – rekao nam je predsjednik Turopoljske udruge skauta Tur, Alen Konjević.

povorka2

Otkriva nam i koja je to tajna veza između skauta i Betlehemskog svjetla.

– Ideja se rodila tijekom jedne radijske emisije u Austriji, gdje si građani međusobno pomažu i daruju za vrijeme Došašća. Jedna je slušateljica umjesto standardnih oblika zahvale odlučila svojim darivateljima pokloniti svjetiljku. To su uočili austrijski izviđači i tu se rodila ta krasna ideja, da zapravo I sami krenu u Betlehem po to svjetlo koje nas uvodi u Božić i tamo upale svjetiljku, te ju donesu u svoju domovinu. Zamišljeno je kao nacionalna akcija, ali kako su to uočili I izviđači iz cijele Europe,izrazili su želju doći, preuzeti svjetlo I odnijeti ga u svoju domovinu. I tako se svjetlo iz Betlehema širi već više od 30 godina – doznali smo od Konjevića.

povorka4

Betlehemsko svjetlo s  porukom mira turopoljski će skauti tradicionalno donijeti i na svečanu sjednicu Gradskog vijeća povodom Dana Grada, a zasvijetlit će i na Lucijskom spravišću Plemenite opčine Turopoljske.

Idućeg vikenda turopoljski skauti odnijet će Betlehemsko svjetlo u još devet župnih crkava diljem našeg kraja.

Betlehemsko svjetlo, s porukom mira, ljubavi, tolerancije i razumijevanja među ljudima, upaljeno je prvu nedjelju Adventa u Svetoj zemlji, na mjestu Kristova rođenja. Austrijski izviđači svake godine po svjetlo idu u Betlehem, donose ga u Beč, odakle se širi i u ostale europske zemlje. Svjetlo nosi vjersku, ali i svjetovnu poruku ljubavi i mira u božićno vrijeme, a u Hrvatsku je prvi puta stiglo 1992. godine otkad je pokrovitelj tog događaja Hrvatski sabor.

povorka5

 

The post Betlehemsko svjetlo mira s porukom ljubavi i tolerancije zasvijetlilo i u Velikoj Gorici appeared first on cityportal.hr.


Božićna radionica zadrugara i roditelja