Prijava

Vaša prijava

Uvođenje eura: Počelo masovno gašenje bankomata, evo gdje možete pronaći one koji su aktivni

['banke', 'bankomati', 'euro', 'hotnews', 'Hrvatska udruga banaka', 'HUB', 'uvođenje eura']

Do kraja prosinca ove godine dio bankomata će se postupno i privremeno gasiti kako bi ih se prilagodilo za isplatu gotovine u eurima od 1. siječnja iduće godine. Stoga je Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu.

Interaktivnu kartu aktivnih bankomata pronađite OVDJE.

U Hrvatskoj je prisutno nešto više od četiri tisuće bankomata u vlasništvu banaka, a na temelju dogovora banaka na razini HUB-a i u suradnji s nadležnim institucijama pripremljen je detaljan plan prilagodbe bankomatske mreže.

bankomat ne radi1

Foto: Zbog prelaska na euro bankomati povremeno neće raditi do 15. siječnja 2023./G.Kiš, cityportal.hr

Prema planu prilagodbe, zadnjeg dana prosinca građanima će biti na raspolaganju 1.300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja iduće godine 2.700 bankomata će isplaćivati gotovinu u eurima. Očekuje se da će svi bankomati biti prilagođeni i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine.

Obzirom na to da će u razdoblju prilagodbe građanima biti dostupan manji broj bankomata njihovih banaka u odnosu na redovno poslovanje, od danas, pa do 15. siječnja iduće godine neće se naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj, kako bi građanima bio omogućen dovoljan broj bankomata za isplatu kuna do kraja ove godine i eura od 1. siječnja.

bankomat ne radi

Foto: Zbog prelaska na euro bankomati povremeno neće raditi do 15. siječnja 2023./G.Kiš, cityportal.hr

Prilagodba bankomata jedan je od najzahtjevnijih elemenata procesa uvođenja eura. Potrebno je nešto više od 40.000 bankomatskih kazeta prilagoditi za nove dimenzije novčanica eura, koje su drugačije u odnosu na novčanice kuna. Također, za svaki bankomat je potrebna softverska prilagodba i inicijalizacija novih bankomatskih kazeta što zahtijeva fizički dolazak na lokaciju i određeno vrijeme rada u ovisnosti o vrsti bankomata, priopćeno je iz HUB-a.

bankomati vg

Interaktivna karta bankomata

The post Uvođenje eura: Počelo masovno gašenje bankomata, evo gdje možete pronaći one koji su aktivni appeared first on cityportal.hr.


U nedjelju izmjene u autobusnom prometu

Modelarska liga Zagrebačke županije