Prijava

Vaša prijava

Petarde su opasne, a mogu vas i koštati

['hotnews', 'petarde', 'pirotehnika', 'policija', 'PUZ', 'vatromet']

Kako bi blagdani pred nama protekli u miru i bez posljedica, iz Policijske uprave zagrebačke podsjećaju na akciju „Mir i dobro“ koja se ove godine provodi od 12. prosinca i završava 8. siječnja 2023. godine. Iz policije upozoravaju sve građane, a posebno roditelje i djecu.

– Petarde nisu igračke stoga savjetujemo roditeljima da budu odgovorni i da ne poklanjanju djeci nešto od čega bi mogli stradati, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za pirotehnička sredstva i da se suzdrže od uporabe pirotehnike. Posljedice njihova korištenja mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. Najčešće su to ozlijede prstiju, šake, ruke, oka te nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet – istaknuo je Zlatko Sekačić iz Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb.

Spomenimo i kako je od prošle godine zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena građani mogu kupiti do 1. siječnja, a mogu ih koristiti tek od 27. prosinca do 1. siječnja.

Ako vas policija „uhvati“ s nedozvoljenim pirotehničkim sredstvima i van dozvoljenih zakonskih rokova kazne za građane kreću se od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do čak 30.000 kuna.

Foto: Pixabay/meineresterampe

The post Petarde su opasne, a mogu vas i koštati appeared first on cityportal.hr.