Prijava

Vaša prijava

Brinuli su o sigurnosti Goričana, lovili ubojice, pa čak i gledali u cijev pištolja, a sada je vrijeme za mirovinu

['hotnews', 'karlo silađi', 'mirovina', 'PP VELIKA GORICA', 'željko arambašić']

Neka od poznatih lica s ulica Velike Gorice, a koja su šetala u plavim odorama, vozila automobile pod rotirkama i brinula o našoj sigurnosti, sada su otišla u zasluženu mirovinu. Naši sugrađani, Karlo Silađi i Željko Arambašić, nakon više od 30 godina rada u Policijskoj postaji Velika Gorica oprostili su se od svojih kolega i krenuli novim životnim putem.

Kroz svoj radni vijek prošli su lijepe, smiješne, teške i pomalo tužne situacije i slučajeve. Karlo Silađi iz Donje Lomnice u goričkoj je policiji radio od listopada 1991. pa i ne čudi što za kolege kaže kako su mu druga obitelj. U posebnom sjećanju će mu zauvijek ostati jedan slučaj na kojem je radio.

– Prije mnogo godina je zbog ovrhe trebala biti srušena kuća u izgradnji jedne obitelji. Kada smo došli na lokaciju, bili su tu građevinski inspektori, radni strojevi i mediji. Ne mogu zaboraviti trenutak kada je vlasnica kuće s djetetom u naručju sjela na temelje i rekla „Možete rušiti, ali samo preko mene i mog djeteta“. Bilo mi je teško to gledati. Iako to nije bilo u mom opisu posla, odlučio sam preuzeti stvar u svoje ruke. Zamolio sam radnika na bageru da isceniramo rušenje, a sve je to fotografijom i člankom popratila novinarka – prisjeća se Silađi, zahvaljujući kome je ta obitelj kuću sagradila do kraja i dan danas žive u njoj.

Policajci Zeljko Arambasic i Karlo Siladi otisli u mirovinu 2

Foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Željko Arambašić je u goričkoj policiji krenuo raditi iste ratne godine kao i njegov kolega Karlo. Tada je  život “plavaca” često bio izložen opasnostima. Danas, nakon svega, i on se prisjetio nekih opasnih trenutaka i teških slučajeva.

– Stigla je dojava o ranjenoj ženskoj osobi u bivšem caffe baru Amadeus. Kolega i ja smo u kafiću zatekli muškarca koji je pištoljem ranio djevojku. Kada sam mu prišao kako bi ga legitimirao, izvadio je pištolj i prislonio mi ga na čelo. Srećom, njegov kolega je smirio situaciju, a mi smo se povukli tražiti pojačanje. Na lokaciju je stigla i vojna policija, a potom se odvila prava drama i došlo je do pucanja. Jedna osoba tada je smrtno stradala i dvoje je ranjeno – prepričava nam Željko koji je za svoj rad više puta dobio najvišu nagradu MUP-a.

Ovaj gorički policajac čak je i sam uspio uhvatiti ubojicu i silovatelja.

– Tada nepoznati muškarac pratio je svoju žrtvu u kukuruzište gdje ju je silovao i na kraju ubio. Savjesni građani prijavili su taj strašan događaj policiji. Nakon što sam uputio kolege na mjesto događaja, krenuo sam u potragu za počiniteljem. Uočio sam ga na biciklu kod Starog grada Lukavec. Bio je mrak, upalio sam rotirke, izašao iz auta i potrčao za njim. Uspio sam ga uhvatiti i tada mi je priznao što je učinio i odveo me na mjesto događaja. Ne mogu vam opisati taj prizor, to je bilo nešto prestrašno – rekao nam je Arambašić koji je hvatao i pljačkaše i razbojnike.

Policajci Zeljko Arambasic i Karlo Siladi otisli u mirovinu 4

Foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

I Silađi i Arambašić su se složili kako je biti policajac težak i nezahvalan posao, ali uvijek su činili sve kako bi se Velikogoričani osjećali sigurno u svome gradu. Mlađim kolegama poručuju kako će s godinama steći iskustvo i onaj osjećaj kako se ponašati u određenom slučaju.

– Uvijek sam im govorio nije sve u strogoći i kaznama, da pokušaju prvo razgovorom doći do rješenja. Nekada čovjeku možete ukazati na prekršaj onako čisto ljudski i to će mu ostati u glavi za cijeli život za razliku od novčane kazne koju će platiti i potom zaboraviti što je učinio – ističe Karlo.

Policajci Zeljko Arambasic i Karlo Siladi otisli u mirovinu 1

Foto: Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Jedna era u njihovom životu je završila, a svi događaji koje su proživjeli na poslu zasigurno će ostati u sjećanju.

– Vrijeme je da se posvetim svojoj drugoj ljubavi – pčelama. Počeo sam se time aktivno baviti te imam više od 100 košnica. Volim pčele i raduje me kad svoje slobodno vrijeme provodim s njima – govori nam Željko, a aktivnoj mirovini nada se i Karlo.

– Prvo se želim malo odmoriti koliko će to biti moguće uz privatne obaveze i unučad koju imam, a kasnije ćemo vidjeti što život nosi – zaključuje Silađi.

The post Brinuli su o sigurnosti Goričana, lovili ubojice, pa čak i gledali u cijev pištolja, a sada je vrijeme za mirovinu appeared first on cityportal.hr.