Prijava

Vaša prijava

Sveta tri kralja: Simbolika blagdana koji se posebno svečano obilježava u Donjoj Lomnici

['blagdan', 'Bogojavljenje', 'donja lomnica', 'hotnews', 'Sveta tri kralja']

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje jedan je od najstarijih katoličkih blagdana, a prema događajima opisanim u Evanđelju po Mateju, tri su kralja ili mudraca s Istoka, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu. Tri kralja zapravo su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je objavio rođenje Spasitelja i na taj način naznačuju da je on Spasitelj za sve ljude.

Kraljevi se prikazuju različite životnu dobi i boje kože i tako predstavljaju razdoblja čovjekova života te predstavljaju tri tada poznata kontinenta, Melkior Europu, Baltazar Afriku, te Gašpar Aziju. Simbolika se nalazi i u darovima koje nose Isusu – mirta je darovana kao čovjeku, aromatična smola tamjan darovana je Isusu kao Bogu, a zlato je dobio kao Kralj.

U našim krajevima svetkovina Bogojavljenja ili Sveta tri kralja obilježena je s nekoliko običaja. Jedan od njih je vezan uz blagoslov vode, odakle i naziv Vodokršće, koji se za ovaj blagdan može čuti na jugu Hrvatske. Dan uoči Sveta tri kralja u crkvi svećenik blagoslivlje vodu, tom bi vodom domaćin poškropio kuću, gospodarske zgrade, polja, voćnjake, vinograde i stoku. Ostatak vode bacio bi se na vatru, jer se posvećena voda nije smjela prolijevati.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj rašireniji je bio križec – tako se nazivao blagoslov kuće od strane svećenika. Za tu bi priliku cijela obitelj bila na okupu, a kuća dobro očišćena kako bi spremno dočekali svećenika. Nakon što bi svećenik blagoslovio kuću i sve ukućane, redovito bi bio počašćen jelom i pićem, te darivan. Prvotno su ti darovi bili u obliku hrane, kolača ili voća, a kasnije, kako se mijenjala ekonomska situacija, taj je dar postao novac, navodi Radio Vatikan.

tri kralja

Sveta tri kralja,Ilustracija/pixabay

Ovaj blagdan ujedno je i titular istoimene župe Donja Lomnica gdje će se obilježiti svečanom svetom misom u 11 sati.

Prva crkva u Lomnici bila je drvena, a prema predaji izgrađena je sredinom 17. stoljeća kao ispunjenje zavjeta žitelja Lomnice nakon pobjede u borbi protiv Turaka. Na istom je mjestu 1778. godine sagrađena zidana crkva, a nakon što se srušio zvonik te crkve sagrađena je 1862. godine današnja crkva. Posljednji put temeljito je obnovljena 2007. godine, a 3. studenog 2007. godine posvetio ju je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Nakon detaljne obnove unutrašnjosti crkvu je na svetkovinu Bogojavljenja 2022. godine blagoslovio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

 

The post Sveta tri kralja: Simbolika blagdana koji se posebno svečano obilježava u Donjoj Lomnici appeared first on cityportal.hr.