Prijava

Vaša prijava

Turopoljski dijalekt glavna tema emisije “Bilješke o jeziku”

[]

Priča o turopoljskom dijalektu, kao i ljepotama našeg turopoljskog kraja, naći će se ovaj tjedan na malim ekranima u emisiji o jezikoslovlju „Bilješke o jeziku“.

Vidjet ćete tako kadrove rimske Andautonije, Starog grada Lukavca, kurije Modić-Bedeković, brojnih turopoljskih drvenih kapelica, hiža i čardaka, a predstavit će se i KUD Dučec iz Mraclina te Ogranak Seljačke sloge Buševec. Na turopoljskom dijalektu pričat će izvorni govornici poput Ane Plehinger, Stjepana Rendulić, Ratka Cvetnića, Vande Winter, Nenada Rožića, Jasne Čunović, Vesne Tafre, Ksenije Nestorović te Zlatka Kovačića. Također, prisjetit ćemo se i dobrog duha Velike Gorice, Stjepana Šipušića – Kaze, kome je ovo bilo posljednje pojavljivanje u javnosti prije nego što nas je zauvijek napustio.

Ono što je posebno zanimljivo čut će se kako zvuče dvoglasi – jedna od odlika turopoljskog govora, kojih nema u standardnom hrvatskom jeziku.

Prva emisija „Bilješke o jeziku“ podnaslova Zemla turopolska – turopoljski dijalekt će se emitirati u srijedu, 11.siječnja, a druga u petak, 13. siječnja na HTV 3.

Ilustracija/foto:OSS Buševec

Ova objava Turopoljski dijalekt glavna tema emisije “Bilješke o jeziku” se prvi puta pojavila na cityportal.hr.