Prijava

Vaša prijava

Započela je sezona gripe. Provjerili smo kakva je situacija u Velikoj Gorici

[]

Nakon dvije godine oštrih mjera protiv COVID-a, gripa se vratila na velika vrata. U porastu je broj oboljelih, što ukazuje da je virus gripe u uzlaznoj putanji, dok se vrhunac očekuje krajem siječnja. Od 3. listopada 2022. započelo je službeno prijavljivanje oboljelih od gripe, a od tog datuma pa do 1. siječnja na području naše županije prijavljeno je 345 oboljelih od gripe. Dominantan je soj virusa gripe A/H1N1.

Za sada je najveći broj oboljelih, njih 102, na području Dugog Sela, dok ih je u Velikoj Gorici 87. Kada se pogleda dobna struktura oboljelih, najviše ih je u radno aktivnoj populaciji, od 30 do 64 godine, a do početka ove godine ih je prijavljeno 147 oboljelih. Također, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije bilježi i 63 djece starosti od 7 do 14 godina s virusom gripe.

– Ono što je bitno za naglasiti je da u ovom periodu, praktički tri mjeseca od početka prijavljivanja za ovu sezonu, već sada imamo broj oboljelih jednak onome koji smo imali prošle godine ukupno u cijeloj sezoni gripe. Prošle godine je na području županije bilo 547 oboljelih, što znači da ćemo vrlo brzo dostići ukupni broj oboljelih od prošle godine – rekla je Sanja Zrilić, voditeljica Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Ove je godine epidemija gripe stigla nešto ranije nego inače.

– Već godinu dana nemamo mjere protiv COVID-a. Nošenje maski, obustave druženja i okupljanja više nisu na snazi i virus gripe je zato došao ranije jer su mjere koje smo imali uvelike pridonijele da se cirkulacija virusa gripe i ostalih respiratornih virusa smanji – objasnila je epidemiologinja Zrilić i dodala kako se građani protiv gripe mogu cijepiti tijekom cijele sezone gripe, a cjepiva ima dovoljno.

Na području Zagrebačke županije distribuirano je 30.200 doza cjepiva, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo nedavno je objavio kako postoji još cjepiva protiv gripe te se cjepivo može dodatno naručiti ukoliko bude zainteresiranih.

Foto ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

Ova objava Započela je sezona gripe. Provjerili smo kakva je situacija u Velikoj Gorici se prvi puta pojavila na cityportal.hr.