Prijava

Vaša prijava

Klub žena Pokupsko: ‘Mi ne mirujemo!’ njihov je moto već 10 godina, a rezultati impresivni

[]

Koliko udruge civilnog društva mogu doprinijeti napretku lokalne zajednice pokazuje primjer Kluba žena Pokupsko, koji je krajem prošle godine obilježio deset godina postojanja. Iako im je, kako kažu, ‘tek 10 godina’, iza njih je čitav niz akcija i projekata kojima poboljšavaju život svih stanovnika pokupskog kraja u svakom smislu, što im je i primarni cilj.

Tu su humanitarne, sportsko-rekreativne, edukacijske, kulturne, društvene i zabavne aktivnosti, kojima promiču i potiču individualni razvoj žena, djece i mladih sa šireg pokupskog područja.

– Na početku, od osnutka 10. studenog 2012. godine, okupilo nas se 60-tak članica i članova, a sad deset godina kasnije, u klubu je aktivno nas 40-tak. Ostala je jedna čvrsta, jaka grupa koja je za sve sposobna. Ima nas iz svih pokupskih naselja. Sve aktivnosti provodimo uz veliku pomoć naših volonterki i volontera, koji su od osnutka udruge odradili više od 15.340 sati, na što smo posebno ponosni – kaže nam Zorica Šestak, predsjednica udruge od njenog osnutka.

Foto: Klub žena Pokupsko

Zbog brojnih aktivnosti tijekom studenog i pogotovo prosinca prošle godine, jubilarku nisu nešto posebno proslavile, ali su zato ispekle više od 100 kilograma kolača! U svibnju ih očekuje izborna skupština, pa će to biti i prigoda za malu svečanost i podjelu zahvalnica.

– Mi smo vam ionako više za rad, nego za zabavu, al’ nemojte sumnjati znamo se itekako zabaviti – rekle su.

Kako bismo uopće mogli posumnjati u ekipu koja je osmislila projekte poput ‘Na Kupi me pokupi’, gdje se u veselom okruženju druže oni koji traže srodnu dušu, a još se i natječu u spravljanju najbolje tradicionalne gibanice. Kako bregima itekako nedostaje ovakvih sadržaja pokazuje i podatak kako se na ovoj manifestaciji ngotovo uvijek okupi i više od dvije tisuće posjetitelja, pa se u jednom danu doslovno udvostruči ukupna populacija čitave općine.

A to je samo ‘kap u pokupskom moru’ projekata koje su proizašle iz kreativne radionice Kluba žena Pokupsko. I to iz gotovo svih područja koja si možete zamisliti.

– Sadržaja u ovoj ruralnoj sredini baš i nema, pa ako imate grupu, kak ja kažem, baba koje ne znaju kaj bi sa sobomi, dobijete nas – šali se, te dodaje: “Znaju nam često reći da za svaki problem imamo rješenje. Mi ne mirujemo, to nam je moto.”

Ne samo da se čini, nego doista jest tako. Upravo je impresivan broj projekata i aktivnosti koje Klub žena Pokupsko provodi od samih početaka, a svoje ciljeve i premašuju. Posebno su aktivne u brizi za samce, starije, bolesne, socijalno ugrožene obitelji i svakog čovjeka u nevolji, kojima pomažu kroz niz humanitarnih akcija. Bilo to podjelom kolača i osnovnih namirnica kroz  ‘Slatki Božić’ ili nabavkom odjeće, obuće, igračaka, kućanskih aparata, pomoći kod gradnje kuće, financiranje liječenja, tu su  za sve.

– Često surađujemo i s drugim udrugama koje humanitarno djeluju, te im darujemo robu, radove za prodaju ili novac kao pomoć njihovom humanitarnim akcijama. Pomažemo i različitim institucijama, od kojih izdvajamo Crveni križ u Glini, Caritas te Kuću za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem iz Brezovice – istaknule su.

Pomagali su i nastradalima od poplava i potresa, a aktivno sudjeluju i u ‘Danu narcisa’ i ‘Danu ružičaste vrpce’. Uključivanje čitave zajednice u aktivnosti udruge, pogotovo djece i mladih, također je jedna od bitnih značajki njihovog rada. Jedna od takvih je akcija “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”u suradnji s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma.

– Nositelji smo projekta Pokupsko prijatelj starijih osoba koji provodimo sa DVD Pokupsko, kojim je osiguran prijevoz starijih osoba iz naselja koja nemaju javni prijevoz – podsjetile su iz Udruge žena Pokupsko.

Tu su i brojne aktivnosti kojima se čuvaju stare vještine, poput radionica tradicionalnog ukrašavanja pokupskih pisanica ili radionice ručnog rada u suradnji sa starijim članicama udruge, a sve kako bi se tradicionalne tehnike izrade prenijele na mlađe generacije.

– U 2019. proveli smo projekt „Bele rože“ u sklopu kojeg su djeca osnovnoškolske dobi učila tehniku izrade tradicionalnog pokupskog veza ‘bijelo na bijelo’, te su radovi prezentirani na izložbi. Uz izložbu, organizirale smo i modnu reviju s odjevnim predmetima izrađenim od ručno vezenih radova koji su nastali na radionicama – kažu pokupske žene.

Kako edukativni projekti mogu biti itekako slasni pokazali su 2018., kad su u suradnji s Osnovnom školom Pokupsko, proveli projekt „Žganci s tropom“.

– Cilj nam je bio educirati osnovnoškolsku djecu o važnosti zdrave prehrane, poput žganaca, te ih ujedno naučiti tradicionalnoj pripremi. U sklopu projekta organizirano je i natjecanje u pripremi žganaca, te izrađena prigodna brošura s opisom projekta, te tradicionalnim receptima – rekle su nam iz Udruge.

U suradnji s dječjim vrtićem Didi osmislile su „Medeni vrtić”, hotel za kukce, uz povišene gredice i medonosno bilje. Ekologija im je također na listi prioritetnih ciljeva i slobodno se može reći kako je Pokupsko doslovno procvalo zadnjih godina, jer vrijedne članice sade cvijeće ispred škole, crkve i vrtića, a za vrijeme Božića u središtu mjesta izrađuju veliki adventski vijenac.

I ne samo to, sade one i eko voćnjake, park perunika, dijele sadnice pelina, organiziraju predavanja stručnjaka o uzgoju oraha i lješnjaka. Zaslužne su i za prvu razmjenu starih sorti sjemenja u Pokupskom, koja je ostvarena u suradnju s udrugom Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).

Tu su i projekti “Mali ljudi velikog srca”, Pokupsko u srcu, pa ako čovjek vidi sve te akcije, projekte, aktivnosti, pitamo se kako sve to uspiju financirati?

– Poslove si sami organiziramo i od prvog smo, mogla bih reći, samoodrživi. Većinom se financiramo putem raznih projekata, tako smo nabavili i potrebnu opremu. U zadnje dvije godine smo tako uprihodovali 700.000 kuna, a tu su i sredstva iz projekata u kojima smo partneri. Uporni rad donosi i rezultate, pa smo primijećeni od strane ministarstava i EU fondova, Zagrebačke županije, to nam je veliko priznanje, znači da radimo nešto dobro. Rezultati govore za sebe, pa tko vidi, vidi – poručuje.

Osim toga, u udruzi su zaposlene već tri osobe, što je u pokupskom kraju velika vijest, jer novih poslova nedostaje.

– Jedan od prioriteta nam je u naše projekte uključiti što više mladih, koji još uvijek sebe traže u gradu. Zato sam jako sretna što na novom projektu sad sa mnom rade dvije mlade osobe, čime pokazujemo kako posla ima i doma – ispričala je Zorica Šestak.

U njihovom ‘Bunaru želja’, kako se zove i projekt kojim su obnovili stari, zapušteni bunar na tradicijskoj okućnici, te zasadili čak 80 ruža, nalazi se ona o adekvatnom prostoru za rad.

– Jako nam fali naš prostor. Imamo ideja, to nam je velika želja za iduće razdoblje. Nadamo se kako će se ubrzo i ostvariti – otkriva predsjednica Šestak.

Ako vas je priča o ovoj inspirativnoj ekipi potaknula da im se pridružite, na njihovoj Facebook stranici postoji online pristupnica, a tu je i poziv novim članovima predsjednice Kluba žena Pokupsko.

– Otvoreni smo za sve koji hoće raditi i imaju dobre ideje, dobro su došli! – poručuje Zorica Šestak, te svim člancama i članovima još jednom upućuje čestitku povodom značajne obljetnice.

‘Nek’ nam život daruje dovoljno sreće da bude sladak, dovoljno izazova da ostanemo snažne, dovoljno uspjeha da se i dalje trudimo, dovoljno vjere da zadržimo hrabrost i dovoljno odlučnosti da nastavimo dalje, a život je staza kojom treba trčati s prijateljem koji će nam pokazati da vrijedimo onoliko koliko smo sposobni voljeti druge. Drage članice sretan nam 10-ti rođendan!’

Foto: Klub žena Pokupsko

Ova objava Klub žena Pokupsko: ‘Mi ne mirujemo!’ njihov je moto već 10 godina, a rezultati impresivni se prvi puta pojavila na cityportal.hr.