Prijava

Vaša prijava

Gorički vinari proslavit će Vincekovo i obilježiti početak nove vinogradarske godine

[]

Pajdaši i prijatelji Udruge vinogradara i vinara Grozd i Plemenite općine turopoljske u subotu 21. siječnja sastat će se u vinogradu obitelji Mikuličić u Kostanjevcu kako bi proslavili svog zaštitnika svetog Vinka i obilježili početak nove vinogradarske godine.

– Kako tradicija nalaže reže se vinova loza, a domaćin trsove zalijeva starim vinom i ukrašava kobasicama i špekom kako bi grožđe rodilo bolje. Odrezane rozgve stavljaju se u posudu s vodom te se nakon dva do tri tjedna na osnovu procvjetalih pupova prognozira se kakva će biti vinogradarska godina. Mi vinogradari nadamo se da će svaka nova godina, biti bolja nego prethodna  – pojašnjava nam predsjednik Grozda, Ivan Mikulčić, ujedno i domaćin manifestacije.

Druženje vinara i ljubitelja dobre kapljice neće proći bez tamburaša, domaćeg kuhanog graha i turopoljske kotlovine te neizostavnog turopoljskog škrleta.

– Nakon dvije godine pauze, nadam se da će ovogodišnje Vincekovo biti opet onakvo kako je nekad bilo. Očekujemo oko stotinjak gostiju, vinara, prijatelja – ističe Mikulčić.

Ceremonija počinje u subotu u 14 sati.

 

Ova objava Gorički vinari proslavit će Vincekovo i obilježiti početak nove vinogradarske godine se prvi puta pojavila na cityportal.hr.