Prijava

Vaša prijava

Donosimo dio programa Noći muzeja na području Zagrebačke županije

[]

„Muzeji su važni“ ovogodišnja je tema punoljetnog izdanja manifestacije Noć muzeja, koja građanima pruža priliku besplatne posjete kulturnim ustanovama. Svoja vrata otvorit će tako brojni muzeji, kulturni centri, galerije i knjižnice na području Zagrebačke županije. Izdvojili smo dio programa.

Dugoselsko Pučko otvoreno učilište pripremilo je izložbu dijela slikarskih i kiparskih radova iz zbirke nastale na Likovnim kolonijama umjetnika Zagrebačke županije u razdoblju 2000-2022. godine u predvorju Dvorane Preporod, dok će u dvorani nastupiti ženski limeni puhački kvinteta Tubismo Brass Quintet.

Knjižnica Mihaela Šiloboda u Svetoj Nedelji i ove godine nastavlja prošlogodišnji koncept događanja – na četiri lokacije u ulici Marijana Stilinovića održat će se nekoliko izložbi te interaktivnih prezentacija. Uz izložbe Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji u Centru za posjetitelje grada Svete Nedelje te u službenim prostorijama Ogranka, posjetitelji će moći iskusiti život u starinskoj svetonedeljskoj hiži obitelji Dekanić/Grlević te posjetiti prezentaciju posvećenu 450. obljetnici Seljačke bune i Bitke kod Kerestinca u dvorani Knjižnice Mihaela Šiloboda.

Otvorenjem izložbe ilustracija Zdenka Bašića, predstavljanjem njegovog rada i doprinosa u očuvanju i prezentaciji lokalnih priča, mitova i legendi, Samoborski muzej oživjet će kroz mitske likove i bića koje će se moći razgledati kroz cijeli postav Muzeja te Služinske kuće. Program muzeja zaboravljenih priča i narodnih predaja bit će otvoren za posjetitelje od 27.1. do 5.3., a u navedenom periodu bit će organizirane dječje radionice i pričaonice vikendima te vođeni obilasci izložbe.

Muzej Ivanić-Grada svoj je program posvetio Vojnoj krajini te će tom prigodom predavanja održati Filip Šimunjak, Petar Hegedić i Karlo Rukavina. Nakon predavanja slijedi otvorenje izložbe o Vojnoj krajini, a ostatak večeri bit će ispunjen edukativnim i zabavnim aktivnostima koje uključuju druženje s članovima udruga kostimiranim u autentičnu vojnu i civilnu opremu, nekoliko srednjovjekovnih šatora koji će predstavljati privremeno mjesto boravka plaćeničke vojske za vrijeme vojne kampanje, interaktivni trening u kojem se djeca uz upotrebu drvenih mačeva upoznaju s osnovama mačevanja te vatreni show. Bit će predstavljeni i razni tradicionalni obrti.

Za više informacija o programima, izložbama, satnici i drugim sadržajima ovogodišnje Noći muzeja u Zagrebačkoj županiji, možete pronaći na službenoj stranici manifestacije.

Ova objava Donosimo dio programa Noći muzeja na području Zagrebačke županije se prvi puta pojavila na cityportal.hr.