Prijava

Vaša prijava

FOTO Dan je crvenih haljina, a u znak podrške obukle ih i volonterke Udruge VG dijabetičar

[]

Prvog petka u veljači provodi se javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ radi podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena. Oblačenjem crvenih haljina, svoj doprinos i podršku ovoj kampanji dale su i volonterke Udruge VG dijabetičar.

Riječ je o međunarodnoj kampanji posvećenoj prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena, a u Hrvatskoj se kampanja provodi od 2019. godine.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja. Prema podacima u 2021. godini od moždanog udara umrlo je 5018 osoba, od kojih je čak 2951 žena. Inače, od ove bolesti svake godine umre trostruko više žena nego od raka dojke.

Volonterke Udruge VG dijabetičar obukle crvene haljine povodom kampanje Dana crvenih haljina – foto: David Jolić/Cityportal.hr

 

Ova objava FOTO Dan je crvenih haljina, a u znak podrške obukle ih i volonterke Udruge VG dijabetičar se prvi puta pojavila na cityportal.hr.