Prijava

Vaša prijava

FOTO Obitelj Đuran uskoro će useliti u novu kuću, a obnova započela i na dvorcu Lukavec

[]

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić sa suradnicima, danas je boravio u Velikoj Gorici. Svoj je posjet započeo radnim sastankom s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom, a nakon toga je uslijedio obilazak gradnje zamjenske kuće obitelji Đuran u Mraclinu.

13.02.2023. – Ministar Bačić u radnoj posjeti Velikoj Gorici – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Ova mraclinska četveročlana obitelj u ožujku će useliti u svoj novi dom. Radovi su pri samom kraju, a ono što još nedostaje je fasada, sanitarije i namještaj.

– Već dvije godine živimo u kontejneru, a kuća nam je srušena u travnju prošle godine. Djeca su jako vesela i nestrpljiva, ne mogu dočekati da svatko ima svoju sobu – govori nam zadovoljno vlasnica Marina.

13.02.2023. – Ministar Bačić u radnoj posjeti Velikoj Gorici – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Osim u Mraclinu, obnavljaju se i tri kuće na Cerovskom Vrhu, a novi zakon trebao bi znatno olakšati i ubrzati obnovu i preostalih od 27 obiteljskih kuća stradalih u potresu.

– Vrijednost investicije ovdje u Lukavcu je oko 500 tisuća eura, investicija obnove škole u Dubrancu koja je također stradala u potresu je tri milijuna eura, a uz ceste za čiju smo obnovu također participirali očekujemo da će ukupan iznos za obnovu svega što je razrušeno uslijed potresa biti oko 9 milijuna eura. Vidljiv je napredak i zbog toga izražavamo zadovoljstvo i očekujemo da svih 27 obitelji koje su na našem području u kontejnerima, do ove zime budu u čvrstim objektima – kazao je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Obnova je u tijeku i na crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije. Novci za novi toranj su osigurani, a radove je usporilo neslaganje župnog vijeća s projektom koji je predložio projektant, no i to je u fazi rješavanja te bi crkva uskoro trebala dobiti novi toranj, izvijestio je danas gradonačelnik Ačkar.

13.02.2023. – Ministar Bačić u radnoj posjeti Velikoj Gorici – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Ovo je najstarija građevina u cijelom Turopolju i drago nam je da je krenula i obnova ovog dvorca koji je i simbol našeg kraja te želimo da se što prije obnovi i stavi u funkciju – kazao je Juraj Odrčić, župan Plemenite općine turopoljske.

– Idući tjedan ćemo u dogovoru s gradonačelnikom i Stožerom Civilne zaštite u Velikoj Gorici te predstavnicima ministarstva organizirati zajednički sastanak gdje ćemo sve upoznati s modelom stambenog zbrinjavanja. Prema sadašnjem zakonu bilo je problema, nesređeni imovinsko-pravni odnosi bili su jedna od prepreka u realizaciji obnove kuća. Zakon kojeg ćemo, nadam se, u petak usvojiti nadilazi to i omogućit će ljudima jedan od vidova obnove – objasnio je Bačić koji je dodao kako nije zadovoljan brzinom obnove obiteljskih kuća, ali je zadovoljan radovima na javnoj komunalnoj i prometnoj infrastrukturi te obnovi javnih zgrada.

Galerija fotografija

 

 

 

 

 

 

Ova objava FOTO Obitelj Đuran uskoro će useliti u novu kuću, a obnova započela i na dvorcu Lukavec se prvi puta pojavila na cityportal.hr.