Prijava

Vaša prijava

Mraclinski akademik Željko Cventić u svojoj šestoj knjizi pisao o povijesti tuberkuloze

[]

Akademik Željko Cvetnić iz Mraclina, jučer je u Zagrebu predstavio svoj šesti autorski naslov “Povijest tuberkuloze – s osvrtom na asanaciju i tuberkulozu u Mraclinu”, a izdao ga je velikogorički Zavod HAZU – piše Mraclin.hr.

– Tuberkuloza je ne samo bolest, nego i društveni fenomen, te se kao takva našla u središtu interesa bogate karijere akademika Cvetnića, voditelja jednog od najaktivnijih zavoda HAZU, upravo velikogoričkoga. Taj interes ne čudi, ako se ima u vidu autorov zavičaj, čija je povijest teško obilježena ovom bolesti, ali i asanacijskim primjerom izlječenja, koji je predvodio velikan javnoga zdravstva dr. Štampar – istaknuo je u svom govoru akademik Zvonko Kusić.

Prema riječima recenzenata, autor je razne aspekte uspio uklopiti u cjelinu pristupačnu ne samo struci nego i široj publici. A osnovna poruka knjige je utemeljena upravo na primjeru Mraclina u kojem je dr. Andrija Štampar dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća postavio povijesni putokaz prema “svijetu bez tuberkuloze”.

Foto/Izvor: Mraclin.hr

Ova objava Mraclinski akademik Željko Cventić u svojoj šestoj knjizi pisao o povijesti tuberkuloze se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Turopoljski Mali fašnik

Avantura u Sisku