Prijava

Vaša prijava

MOST VG: Zašto je grijanje u Velikoj Gorici i dalje među najskupljima u državi?

[]

Gradski vijećnici velikogoričkog MOST-a, Damir Slojšek, Ivan Bekavac i Zoran Lovrić, uz podršku svog saborskog zastupnika Nikole Grmoje, na konferenciji za medije su javno upitali gradsku vlast što čini po pitanju preskupog grijanja u Velikoj Gorici. Također su naglasili potrebu rješavanja, po njihovom mišljenju, lošeg upravljanja zgradama.

– Prije dvije godine je potpisan Sporazum između Grada Velike Gorice i HEP Toplinarstva o analizi grijanja s ciljem smanjenja računa i izjednačavanju cijena s onima u Zagrebu. Kao što znate, tu se ništa nije promijenilo, grijanje je Gorici tri puta skuplje nego u Zagrebu, nismo izjednačili gotovo ništa. Problematično je što 31. ožujka ističe ta svojevsna solidarnost Vlade da smanji račune građanima i Velike Gorice, a naš je upit što Grad Velika Gorica čini po tom pitanju? Polako završava sezona grijanja, treba se pripremati za sljedeću, a konkretnog rješenja nema. Pitamo gradonačelnika što je s time i gdje je obećana analiza s HEP Toplinarstvom, jer mi kao gradski vijećnici imamo pravo na tu informaciju – istaknuo je Damir Slojšek, MOST-ov gradski vijećnik.

Vijećnik Ivan Bekavac kaže kako cijena grijanja u Velikoj Gorici godinama raste i nalazi se među najskupljima u državi, no cijena je sad eskalirala, stoga je nužno reagirati.

– Primjerice, u studenom i prosincu prošle godine cijena grijanja za stan od 30 do 60 kvadrata iznosila je od 1.000 do 2.500 kuna, što je ogromna cijena. Grad je imao obvezu nizom aktivnosti dovesti u red sustav grijanja u Velikoj Gorici. Ne znamo što je učinjeno, HEP Toplinarstvo je provelo svoj dio iz Sporazuma, pa ako je sve provedeno  pitamo zašto se cijene grijanja nisu smanjile i zašto to gradonačelnik nije ishodio? Cijene rastu, a odgovora nema – pita se MOST-ov Bekavac.

Foto: MOST, gradski vijećnici Damir Slojšek, Ivan Bekavac, Zoran Lovrić i saborski zastupnik Nikola Grmoja/G.Kiš, cityportal.hr

Zaključio je kako je ova godina ‘loše krenula za gradsku upravu’, jer ponovo je poništen natječaj za izgradnju pročistača otpadnih voda, poništen je i natječaj za lokalni linijski prijevoz. Iz MOST-u ‘nejasnih razloga’. Tu je i, kako kaže, ‘skandalozno upravljanje zgradama’ od strane GSG-a, zbog čega je tvrdi oko 15 tisuća Goričana financijski oštećeno kad se iz pričuve umjesto iz polica osiguranja namirivala naknada šteta zbog potresa.

– Zajednički nazivnik svih ovih problema i nesnalaženja je gradonačelnik Ačkar. Dajem podršku MOST-ovcima koji su jedina alternativa ovoj vlasti i koji se bore za rješavanje problema bitnih za građane i njihov standard – rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST-a.

Velikogorički MOST kao rješenje za problematiku grijanja vidi u balansiranju sustava grijanja u energetski obnovljenim zgradama i smanjenju ulaznih troškova u suradnji s HEP Toplinarstvom, kao i u iskorištavanju geotermalnih i solarnih potencijala.

 

Ova objava MOST VG: Zašto je grijanje u Velikoj Gorici i dalje među najskupljima u državi? se prvi puta pojavila na cityportal.hr.