Prijava

Vaša prijava

Bez nacrta i uz puno mašte od LEGO kocaka je izgradila Harry Potter dvorac

[]

Luciji Palac nije se sviđalo kako je službeni LEGO zamislio Hogwarts dvorac iz Harryja Pottera, pa ga je odlučila nadograditi. Postepeno ga je povećavala, gledala je kako on izgleda u filmu i čitala opise u knjigama. I kao da već nije bilo dovoljno teško ‘iz glave’ graditi veliku tvrđavu od legića, ova 24-godišnjakinja je u svaku prostoriju odlučila postaviti i poneku scenu iz filma ili poglavlja knjige. U svoj dvorac ugradila je i pomične elemente, pa se tako zidovi dvorca otvaraju, a kroz njih se ‘ulazi’ u najzanimljivije scene o malom čarobnjaku. Za sve to bilo je potrebno oko 7.000 kockica, 40-ak različitih figurica i još mnoštvo detalja, a samo je figura Harryja 11 jer – svaka scena mora imati svog glavnog junaka.

– Uglavnom se vide vanjske strane i rade se scene izvana, a malo je tih prikaza što se zapravo događa unutra. Ja sam razmišljala kako to prikazati da se vidi iznutra i izvana, pa sam napravila pomične zidove i vrata da se sve može otvoriti i vidjeti te scene koje su po meni srž Harry Pottera. Opet, da bi to ličilo na nešto moraš imati taj vanjski dio dvorca, pa sam morala biti kreativna da pokažem i jedan i drugi dio. Puno bi jednostavnije bilo da sam se odlučila samo za interijer ili samo za eksterijer, ali ja volim komplicirati. Hoću imati i jedno i drugo – šali se Lucija Palac koja je prije tri godine ponovno otkrila slaganje legića i pretvorila to svoj hobi.

Lucija Palac/privatna arhiva

– Slagala sam legiće dok sam još bila mala, ali to su bile obične kockice, nije bilo mini figurica, ni svih tih setova. Vjerojatno ih je negdje bilo u prodaji, ali mi ih doma nismo imali i ja nisam znala da postoje. U međuvremenu sam se prestala igrati, ali kad se otvorio LEGO Store otišla sam vidjeti što ima – prisjeća se Lucija.

Prvi LEGO set kupila je kad je već otplatila svoj auto i to maminom karticom na rate.

– Onda je došla korona i nigdje nisam izlazila, pa tako ni trošila novce. Sjedala je i stipendija, a ja sam sjedila doma. I malo po malo, jedan set, drugi set i tako je naraslo. Kupila sam dva ili tri ista seta radi kockica jer tada još nisam znala da postoje stranice gdje se naručuju samo kockice – priča nam Lucija.

Kada je dvorac već bio bliže onome što je zamislila, učlanila se u Facebook grupu Ljubitelji LEGO kockica i tamo podijelila fotografiju svoje kreacije. Nije trebalo dugo čekati. Javili su joj se članovi kluba Kockice, pozvali da se učlani te da svoj dvorac pokaže na izložbama.

Lucija Palac izgradila je Hogwarts dvorac iz Harry Pottera od LEGO kockica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

I tako je njezin hobi dobio novi zamah. Počela su gostovanja po izložbama, a u klubu je dobila i vrijedne savjete.

– U Orahovici je bila moja prva izložba. To je bilo zeznuto jer do tada to još nisam nigdje prenosila. Stajalo je kod mene doma u LEGO sobi i nije bilo toliko stabilno, ali to vidim sad kad sam dvorac počela voziti u autu. Do izložbe se dobar dio raspao. Srećom, došli smo dosta rano pa sam stigla sve popraviti. Za drugu izložbu u Zagrebu, koju je došlo pogledati oko 12.000 ljudi, sam već više pazila – priča Lucija i objašnjava kako dvorac za transport djelomično rastavlja, a dijelove smješta u sedam kutija.

– Veliki tornjevi se razdvajaju na pola da se ne bi u prijevozu strgali jer bi to bilo još teže popraviti. Kad prevozim dobro to učvrstim da se ne ljulja – objasnila je ova ljubiteljica popularnih kockica.

Luciju je jako iznenadila i podrška svih oko nje.

Lucija Palac izgradila je Hogwarts dvorac iz Harry Pottera od LEGO kockica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Svi su mislili da će to stati, a ja u međuvremenu rastem. Napravila sam i Instagram stranicu gdje stavljam slike. Koliko god sam i ja mislila da će se s vremenom to stišati – nije, i samo ide sve više izložbi i uključenija sam u rad kluba. Kad vidiš da si priznat od drugih ljudi koji slažu te legiće, to je poseban osjećaj. Prijatelji i mama će mi uvijek reći da je to super, ali kad ti dođe netko tko slaže pet ili šest godina i kaže da si neku scenu jako dobro napravila, to je onda pravi vjetar u leđa – priča Lucija koja je jedna od najmlađih članica Kockica, ali i jedna od rijetkih žena u ovom ‘sportu’.

No, iako zvuči kao dječja igra, slaganje legića zapravo je ozbiljan hobi. Naime, klub Kockice jedini je u Hrvatskoj iza kojega stoji i službeni LEGO, a to onda znači i kako ‘lovci na talente’ popularne danske tvrtke gledaju što rade njezini članovi.

– Već je pet naših članova pozvano u LEGO da se tamo zaposle. Na primjer, Friends setove sve dizajnira jedna naša članica – Antica Bračanov. Ipak, ne uključujemo se da bi nas pozvali u LEGO, ali LEGO prati što se kod nas događa i ako se pojavi netko tko je ‘razina više’, pozovu ga u Dansku na intervju – objasnila je Lucija, koja ipak planira ostati u svojoj struci i ne cilja na taj posao.

Hogwarts dvorac koji je Lucija izradila zaista je impresivan, ali impresivno je i što se ova mlada djevojka stigne time baviti. Naime, osim posla u jednom goričkom logopedskom kabinetu, ona je i trenerica mažoretkinja u Plesnom klubu Barbara, a radi i kao sutkinja na mažoret natjecanjima.

– Da, mislim da nikada neću odrasti. Igram se legićima, radim s djecom, plešem s djecom, volim gledati crtiće. Kroz logopediju sam povezala ljubav prema radu s djecom s onom prema hrvatskom jeziku koju imam još od osnovne škole. U to sam uspjela uklopiti i želju da nekome pomognem jer je poseban osjećaj kad dijete uspije nešto što nije prije mogao. Ta djeca tada budu jako sretna i onda si i ti sretan – ispričala je svestrana Lucija Palac.

Svoj Harry Potter dvorac Lucija će izložiti u subotu, 25. veljače, u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica na izložbi modela od LEGO kockica.

Lucija Palac izgradila je Hogwarts dvorac iz Harry Pottera od LEGO kockica. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Ova objava Bez nacrta i uz puno mašte od LEGO kocaka je izgradila Harry Potter dvorac se prvi puta pojavila na cityportal.hr.