Prijava

Vaša prijava

FOTO/VIDEO Prva velikogorička topnička bojna dobila spomen-ploču i posebnu pjesmu!

[]

Ni ovo kišovito vrijeme nije pokvarilo proslavu svečanog otkrivanja spomen-ploče u Bukevju s datumom  22.veljače 1992.godine, kad je prvi put formirana i službeno postrojena Prva velikogorička topnička bojna, a kao znak zahvalnosti svim njenim pripadnicima od Općine Orle. Spomen obilježje su zajednički svečano otkrili Stjepana Dijanežević, prvi ratni zapovjednik Prve velikogoričke topničke bojne i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja, državni tajnik Darko Nekić.

Foto: Stjepan Dijanežević, prvi ratni zapovjednik Prve velikogoričke bojne i Darko Nekić, državni tajnik/svečano otkrivanje spomen-ploče Prve velikogoričke topničke bojne u Bukevju/G.Kiš, cityportal.hr

I tad je uslijedilo posebno iznenađenje za stotinjak okupljenih pripadnika postrojbe i visoke goste, među kojima su još bili i načelnik Općine Orle, Ervin Vujica, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije, Martina Glasnović, te gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar. Naime, prvi ratni zapovjednik Dijanežević došao je na ideju da se priča o njihovom ratnom putu uglazbi, a današnja svečanost bila je idealna prilika za njenu promociju. Tekst pjesme o ratnom putu Prve velikogoričke bojne napisao je Stjepan Vitez, glazbeni aranžman potpisuje Zoran Jakunić, a tekst je čitao Anđelko Jurenić uz pratnju tamburaške sekcije Ogranka seljačke sloge Buševec.

– Razmišljajući o našem ratnom putu došao sam na ideju da napravimo nešto drugačije i da uglazbimo taj naš ratni put. Nadam se da vam se svidjelo, malo za promjenu, tu je sve, od zauzimanja vojarne Buna, operacija Trepča i sve druge na području našeg djelovanja od Šišinca do Lijevih Štefanki. Naše akcije su bile od prvog dana vođene Božjom rukom, i uz stegu i znanje i ponosan sam na to što nitko iz ove postrojbe nije poginuo niti je teže stradao. Mislim da ova pjesma sve to opisuje – rekao je Dijanežević, a okupljeni su ga podržali snažnim pljeskom.

Foto: Stjepan Dijanežević, prvi ratni zapovjednik Prve velikogoričke topničke bojne/G.Kiš, cityportal.hr

Prisutnima se s par prigodnih riječi obratio i domaćin svečanosti.

– Dirnula me ova pjesma, kako ste prije 31 godinu krenuli u obranu svih nas i najmanje što smo mogli napraviti kao administracija je ova spomen ploča. Smatram da će tu ostati vječno i da će sva buduća pokoljenja znati što se ovdje dogodilo i što je ova postrojba dala za obranu naše domovine, Hvala vam na tome! – poručio je načelnik Općine Orle, Ervin Vujica.

Riječi zahvalnosti uputio je prisutnim pripadnicima herojske postrojbe i državni tajnik, Darko Nekić.

– Donosim vam velike pozdrave potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda. Važno je da smo danas otkrili ovu spomen ploču, jer to je ipak nešto trajno, što će svjedočiti o ratnom putu ove postrojbe i kad nas više ne bude. Prva velikogorička topnička bojna dala je značajan doprinos u obrani Republike Hrvatske i velika mi je čast što vam u ime Vlade mogu zahvaliti na tome – rekao je.

Foto: Ervin Vujica, načelnik Općine Orle/G.Kiš, cityportal.hr

Svečanosti je nazočio i velikogorički gradonačelnik, Krešimir Ačkar.

– Još jednom izražavam iznimnu zahvalnost i ovom prigodom svim našim hrvatskim braniteljima, zahvaljujući kojima će istina o Domovinskom ratu živjeti zauvijek. I ovakva spomen pobilježja su potrebna kako bismo se uvijek prisjećali i naglasili zahvalnost zbog hrabrosti koju su tih godina svi oni pružili da bismo mi danas mogli uživati u demokraciji – rekao nam je.

Ova objava FOTO/VIDEO Prva velikogorička topnička bojna dobila spomen-ploču i posebnu pjesmu! se prvi puta pojavila na cityportal.hr.