Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica među najboljima po količini odvojeno prikupljenog otpada

[]

S prvim danom ožujka 2022. godine započeo je dugo očekivani sustav gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici. Sada, skoro godinu dana poslije, Velika Gorica je na dobrom putu biti među najboljim gradovima u Hrvatskoj u količini odvojeno prikupljenog otpada i spomenuta je kao jedan od većih gradova koji su napravili najveći pomak u smanjenju količine miješanog komunalnog otpada u Hrvatskoj.

U 2022. godini građani Velike Gorice su odložili 5430 tona otpada manje nego u 2021. godini što je smanjenje odlaganja za čak 25 %. Postotak odvajanja u Velikoj Gorici trenutno je na 37 %, ali kada bismo promatrali samo onaj period od 1. ožujka kada je uveden novi sustav, postotak odvajanja bio je 48% i malo dijeli naš grad od dostizanja europskih direktiva. Iz VG Čistoće kažu da vjeruju da će već ove 2023. godine prijeći granicu od 50% odvojenog prikupljanja.

Iz VG Čistoće javljaju da iako je trebalo vremena da se građani, ali i djelatnici VG Čistoće prilagode na novi sustav odvoza i naplate, gledajući statistiku i brojke, jako su zadovoljni dosad postignutim. Odvojenim prikupljanjem otpada u Velikoj Gorici, 2022. godine prikupljeno je: 1053 tona plastike, 1100 tona papira i 558,8 tona biootpada. Kroz reciklažna dvorišta Velika Gorica i Mraclinska Dubrava prikupljeno je 534 tona reciklabilnog građevinskog otpada koji koristi za održavanje istih, te 534 tone otpadnog drva.

Građani Velike Gorice shvatili su da odvajanjem otpada i recikliranjem stvaraju manje količine miješanog komunalnog otpada te samim time mogu utjecati na iznose mjesečnih računa s obzirom da varijabilni dio računa ovisi o broju predanih spremnika na pražnjenje. Građani koji koriste kompostere također imaju umanjenje računa ukoliko ne koriste kantu za bio otpad.

Daljnji planovi VG Čistoće uključuju izgradnju kompostane za obradu biootpada i izgradnju reciklažnog dvorišta – pogona za obradu građevnog otpada i glomaznog komunalnog otpada, uz nabavu kombinirane drobilice za građevni i glomazni otpad.

Za oba ova objekta već su ishođene građevinske dozvole, a financiranje se planira osigurati putem javnih poziva za sufinanciranje izgradnje građevina za gospodarenje otpadom iz EU fondova.

Osim ovih novih građevina, VG Čistoća već upravlja s dva izgrađena reciklažna dvorišta na području Grada Velike Gorice te jednim mobilnim reciklažnim dvorištem, kao i Odlagalištem neopasnog otpada Mraclinska Dubrava. Odlagalište je trenutno pri kraju svog kapaciteta u postojećim granicama, pa se planira njegovo proširenje, kako bi se moglo dalje koristiti do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Ova objava Velika Gorica među najboljima po količini odvojeno prikupljenog otpada se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Nexe rutinski kroz Goricu

Državno Natjecanje iz geografije