Prijava

Vaša prijava

Vijećnici podržali mogućnost izgradnje kampa HNS-a u Gorici

[]

Nakon današnjeg Aktualnog sata, a prije nastavka sjednice Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, oporba je zajednički nastupila kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo informacijama o projektu aglomeracije koje su kao posljednja točka stavljene na dnevni red današnje sjednice. Naime, smatraju kako je ova točka najvažnija točka dnevnog reda te kako na dokumentu nema dovoljno informacija da se građane izvijesti o napretku “najvažnijeg projekta u gradu u zadnjih nekoliko desetljeća”. Kako bi se o toj temi ozbiljno porazgovaralo, oporba je predložila pet točaka.

Prvo, žele da se na iduću sjednicu Gradskog vijeća uvrsti izvješće gradonačelnika i VG Vodoopskrbe o provedbi projekta, umjesto točke pod nazivom informacija. Izvješće bi trebalo sadržavati iscrpne informacije s obrazloženjima, a ta bi točka, kažu, trebala biti na vrhu dnevnog reda.

28.02.2023. – Velika Gorica – 10. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Drugo, u tom izvješću tražimo da se navede što je nadzorni organ učinio dosad. On je plaćen javnim novcem i želimo vidjeti što on konstatira da je napravljeno na terenu. O tome do sada nismo dobili niti riječi – kazao je ispred ujedinjene oporbe SDP-ov Ivo Jelušić te dodao kako žele znati i koliko je ukupno prijavljeno nedostataka na svim gradilištima aglomeracije te jesu li neki od tih poslova preuzeti i, ukoliko jesu, jesu li pokrenute garancije na izvedene radove.

– Četvrto, evidentno je da se kasni. Projekt je cijeli trebao biti gotov krajem studenog prošle godine. Zanima nas postoji li zakonska mogućnost za penale da se naplatimo od izvođača za kašnjenje i je li Grad što poduzeo vezano uz to. Peto, pročistač. On još nije ni započet, on još nema ni raspisanog natječaja. Dva puta je poništen, a zadnji koji je poništen razmatran je par mjeseci da bi se na koncu konstatiralo, gle apsurda, da jedan ponuditelj nije podoban jer ima porezni dug. To konstatiraju par mjeseci nakon proučavanja dokumentacije. To se trebalo uočiti čim se uzelo papire u razmatranje. Naprosto se to previdjelo pogledati, to je traljavo odrađen posao. Mi tražimo iscrpnu informaciju kada očekuju da će biti završen natječajni postupak, kada će započeti radovi i hoće li to isfinancirati Europska unija, kao i dosadašnje radove te može li to imati ozbiljnih financijskih posljedica za Grad Veliku Goricu ukoliko dođe do problema – objasnio je Jelušić.

Bojazan kako će teret otplate projekta aglomeracije ipak pasti na teret građana Velike Gorice podijelio je i MOST-ov Ivan Bekavac.

– Iz odgovora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda jasno je kako projekt mora biti gotov do konca ove godine, inače će izgubiti mogućnost sufinanciranja EU sredstvima. I drugo, osobito zabrinjavajuće, je to što iz istog odgovora Ministarstva stoji kako nisu još odlučili hoće li nakon tog perioda od konca 2023. nadalje, projekt uopće biti sufinanciran iz sredstava EU fondova ili će biti financiran iz nacionalnih i lokalnih sredstava. Dakle, javnost mora biti upoznata s tom činjenicom – zaključio je Bekavac.

Odluka o socijalnoj skrbi

Prvu točku na sjednici Gradskog vijeća pod nazivom Prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi Grada Velike Gorice vijećnici su jednoglasno prihvatili. Radi se zapravo o  utvrđivanju novčanih i pomoći u naravi te socijalnih usluga za koje se sredstva osiguravaju iz gradskog proračuna. Kako je prošle godine donešen novi zakon o socijalnoj skrbi, sada je na red došlo da se odluka na lokalnoj razini uskladi s tim zakonom.

Novi zakon omogućuje jedinicama lokalne samouprave da umanje postotak za izračun naknade za troškove stanovanja s 50 posto na 30 posto iznosa minimalne zajamčene naknade. Imajući u vidu cijenu energenata, prijedlog Grada je da naknada ipak ostane 50 posto, odnosno na dosadašnjoj razini, a vijećnici su to i prihvatili. Osim toga, Odlukom je predviđeno i kako poklon bonove za korisnike minimalne zajamčene naknade sada dijeli Gradsko društvo Crvenog križa umjesto Centra za socijalnu skrb, kao što je bio slučaj do sada. Nadalje, novost je i iznos subvencije troškova prijevoza osoba s invaliditetom te on umjesto dosadašnjih 0,13 eura iznosi 0,27 eura.

Smanjuje se iznos mjesečne naknade za dječje vrtiće

Gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili i prijedlog Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za određivanje visine roditeljskih uplata za ostvarivanje programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Velika Gorica. Odlukom je uređeno kako će umjesto dosadašnjih 78,30 eura, roditelji dječji vrtić sada plaćati 75 eura mjesečno.

Kamp HNS-a u Velikoj Gorici?

Gradski vijećnici jednoglasnom su odlukom podržali i Prijedlog izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Velika Gorica te s tim u vezi i izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada, kojim se omogućava prostor da HNS u Velikoj Gorici izgradi nacionalni kamp.

– Velika Gorica jedan je od najvećih favorita za nacionalni nogometni kamp. Ova parcela u Rakarju se pokazala idealnom za Hrvatski nogometni savez. Uvrstili smo ovu točku po žurnom postupku jer smo tek jučer od 27 javnih tijela dobili i zadnje mišljenje i suglasnost, a jako je bitno da ovu točku izglasamo kako bi mogli što adekvatnije konkurirati  za lokaciju za nogometni kamp – objasnio je odluku o uvrštenju ove točke na dnevni red gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Sadržaj sportsko-rekreacijskog centra činili bi nogometni tereni s tribinama te pratećim sadržajima za funkcioniranje sportskog centra (upravna zgrada, medicinski centar s dijagnostikom i skladište).

Ova objava Vijećnici podržali mogućnost izgradnje kampa HNS-a u Gorici se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Naši uspješni odbojkaši