Prijava

Vaša prijava

Do kraja godine 22 objekta javne namjene dobit će solarne elektrane

[]

Svoje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije iz energije sunca dobit će do kraja ove godine 22 zgrade javne namjene u Velikoj Gorici. Rezultat je to projekta “Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE”, čiji je cilj tranzicija grada u smjeru ugljične neutralnosti kroz podizanje razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije.

– Velika Gorica je grad koji je ostvario najviše solarnih elektrana ovim projektom. Ukupno 22 zgrade javne namjene dobivaju solarne elektrane, čime smo se kao solarni grad okrenuli ekološki prihvatljivijim rješenjima obnovljivih izvora energije, ali i puno jeftinijim rješenjima – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar na predstavljanju projekta u srijedu ujutro u goričkom Centru za posjetitelje.

Vrijednost projekta je 654.128,77 eura, a s 533,004,18 eura projekt sufinanciraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru programa “Energija i klimatske promjene”.

Na području Velike Gorice elektrane će biti postavljene na osnovnim školama, dječjim vrtićima, društvenim domovima, vatrogasnim domovima, sportskim objektima, ali i na Pučkom otvorenom učilištu i Veleučilištu Velika Gorica. Proizvedena električna energije iz sunčanih elektrana dovoljna je za pokrivanje 37 posto potreba za električnom energijom zgrada uključenih u projekt.

– Iako Velika Gorica nije jedini grad u Hrvatskoj koji je dobio ova sredstva, no uvjerljivo je grad s najviše objekata koji će dobiti sunčane elektrane. Grad Karlovac će ih postaviti na 14 objekata, a Zagreb osam – objasnila je Ivana Belić, glasnogovornica REGEA-e.

 

Ova objava Do kraja godine 22 objekta javne namjene dobit će solarne elektrane se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Gradsko natjecanje u odbojci za učenike 7. i 8. razreda

3. Samobor Craft Festival – mjesto gdje baština susreće kreativnost