Prijava

Vaša prijava

Suzana Strunjak vratila se prvoj ljubavi, pa uz posao u Crvenom križu uređuje i interijere

[]

Humanitarni rad obilježio je radni vijek naše sugrađanke Suzane Strunjak, mnogima poznatog lica Društva Crvenog križa Velika Gorica. Više od 30 godina bila je na čelu te organizacije, a sada kada mirovina polako kuca na vrata, svoje slobodno vrijeme posvećuje svom nesuđenom zanimanju – unutarnjem uređenju interijera. I tu kreće njezina priča…

– Već kao mala gurala sam i premještala namještaj, sama sam miješala boje i bojala zidove. Sjećam se dok sam bila osnovna škola, pobojala sam zid u kući, mama je dobila fraze kada se vratila s posla. Namještaj bi izmijenila barem nekoliko puta godišnje. Već tada sam pokazivala interes za unutarnji dizajn – prisjeća se Suzana svog djetinjstva.

No, kada je trebala izabrati fakultet s ovim afinitetima, izbor je bio mali. Nije ju privukla arhitektura, nego je ipak krenula u drugom smjeru. Završila je defektologiju i taj ju je put odveo u Crveni križ.

– Sredinom mog radnog vijeka, intenzivno su se počela reklamirati unutarnja uređenja i dizajn. Tada se i otvorila škola koju sam upisala i stekla zvanje stilist unutarnjeg uređenja. Iako sam prije toga već uređivala interijere, htjela sam imati diplomu – kaže Strunjak koja svakodnevno kroz dizajnerske časopise i knjige prati trendove i proširuje svoje znanje.

Zahvaljujući prijateljima, Suzanin hobi i rad je počelo prepoznavati sve više ljudi, a kroz godine odradila je oko 30 različitih projekata.

– Ne radim puno pa mogu uživati u tome jer to volim. A s obzirom da mi je to više kao hobi, radim odabrane projekte i ne prihvaćam bilo što. Važno mi je da se dogodi onaj „klik“ s klijentima i da u konačnici budemo oboje zadovoljni – ističe naša sugrađanka.

Foto: Stan u Velikoj Gorici – prije i poslije/Privatni album

Pri uređenju, kaže, potrudi se što bolje upoznati osobe s kojima surađuje, kako žive i koriste prostor, što im se sviđa i koliki im je budžet. Sama je dizajnirala i uredila sadašnji prostor goričkog Crvenog križa, a od drugih projekata posebno izdvaja uređenje kuće u Jadranovu i malog stana za najam u centru Velike Gorice gdje je, s obzirom na ograničen budžet, morala upotrijebiti svu svoju kreativnost.

– Kod stanova za najam sve mora biti jednostavno, lako održivo i prilagodljivo ljudima različitih ukusa. Jedina prijateljeva želja pri uređenju je bila da dodamo spavaću sobu. Uz to, stilski smo ujednačili sve boje, od podne obloge do zidova. Stan još nije bio uređen do kraja, a već je bio iznajmljen – govori nam Strunjak.

S kućom u Jadranovu bila je drugačija priča. Neograničeni budžet dopustio joj je da pusti mašti na volju. Mladog vlasnika, na njeno iznenađenje, oduševila je ideja o uređenju interijera u sivoj, crnoj i zlatnoj kombinaciji.

Foto: Kuća u Jadranovu/Privatni album

– Promišljali smo o svemu do posljednjeg detalja. S obzirom da je vlasnik trenutno samac, danas, sutra kada se oženi, bez problema će moći promijeniti stvari i napraviti si stil kakav želi – dodaje ova stilistica.

Trendovi u modi dolaze i prolaze, a upravo tako je i kod dizajniranja interijera.

– Unutarnje uređenje je postalo baš poput odjeće. Ono što je prije godinu dana bilo moderno sada je demode. Zato ljudima uglavnom sugeriram da idu na klasiku u glavnim komadima poput podnih obloga, pločica u kupaonici, ali i kuhinja ako su rađene po mjeri. Da dobijete novi stil dovoljno je promijeniti zavjese, tepihe, jastučiće, slike, boje na zidovima te manje komade namještaja – kaže stručnjakinja iz naše priče koja voli jednostavnost, klasiku i moderno, ali i art deco.

Foto: Privatni album

Suzana voli putovanja, a upravo u šetnjama ulicama gradova pronalazi inspiraciju. Za sebe ne kaže da je stručnjak, već to radi s dušom i željom da ljudima dom pretvori u njihovu oazu mira i utočište. A upravo to često čini i u svom domu.

– Kod sebe doma mijenjam interijer ovisno o godišnjem dobu i blagdanima. Za Božić imam veliko božićno drvce i uvijek interijer i detalje usklađujem prema bojama koje tada prevladavaju. Prijatelji u te dane vole često dolaziti na druženja. Posebno zbog toga što živim na selu, uz rasvjetu i ukrašen interijer vlada posebna blagdanska čarolija – ponosno će Strunjak.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Do mirovine, Suzani je ostalo svega još koja godina, pa sve više vremena posvećuje svojoj velikoj ljubavi, unutarnjem uređenju interijera.

– Vrijeme u Crvenom križu privodi se kraju. Vjerujem da sam mnogo toga dala i stvorila pa je moja misija tu gotova. Sada sve više pratim dizajne interijera, radim i crtam projekte, moglo bi se reći da si dajem oduška. Svakako kada odem u mirovinu više ću se posvetiti tome – zaključuje Suzana, ljubiteljica i stilistica unutarnjeg dizajna doma.

 

Ova objava Suzana Strunjak vratila se prvoj ljubavi, pa uz posao u Crvenom križu uređuje i interijere se prvi puta pojavila na cityportal.hr.