Prijava

Vaša prijava

Putopisna i radionica o kajkavskom narječju za 100 godina škole u Mraclinu

[]

Povodom obilježavanja 100 godina izrgradnje zgrade mraclinske škole, Mraclinci su u proteklih tjedan dana održali dvije radionice. Prvo je na redu bila radionica i putopisno predavanje koje je održao putopisac, avanturist i fotograf Damir Vujnovac u petak u prostorijama Dučeca. Gost je autor dviju putopisnih knjiga za djecu (Djeca Sahare i Djeca Kurdistana) te autor mnogih putopisnih tekstova objavljenih u časopisima i na internetskim portalima.

Foto: Josip Kos/Mraclin.hr

– Mraclinski školarci mogli su čuti brojne priče o mjestima, ljudima i običajima iz nama udaljenih krajeva, od Irana i Iraka, Turske, Jordana pa do Meksika. Cilj ove radionice je donijeti djeci informacije o životu njihovih vršnjaka u dalekim dijelovima svijeta, koji odrastaju u različitim kulturama. Time širimo horizonte naših mladih mještana i učimo ih toleranciji i prihvaćanju različitosti. Radionici su prisustvovale i učiteljice – Vlasta Šunko i Galja Trbić Vašić – pišu iz KUD-a Dučec za Mraclin.hr.

U četvrtak, 23.ožujka, održana je i druga po redu radionica u sklopu stote obljetnice škole u Mraclinu. Ovoga puta tema je bila kajkavsko narječje, a radionicu je vodila Marija Kos. Cilj radionice bio je poticanje navike čitanja kod djece, a uz to približavanje kajkavskog narječja, koje se pomalo zaboravlja. Kroz čitanje zabavnih priča, igru i kvizove, djeca su imala priliku upoznati raznolikost narječja.

Foto: Josip Kos, Tomislav Krešimir Hubak/Mraclin.hr

– Možemo reći da je radionica bila uspješna, djeca su pozorno slušala priču, a i sama su kroz kviz i igru pokazala svoje znanje mraclinskog govora. Dobro smo se zabavili i nešto novo naučili, na kraju se počastili sokom i kiflicama – kažu iz Dučeca.

Iduća radionica je u petak, 31. ožujka, kada će Maja Ergović iz Muzeja Turopolja održati radionicu tradicijskog ukrašavanja jaja voskom.

Ova objava Putopisna i radionica o kajkavskom narječju za 100 godina škole u Mraclinu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.