Prijava

Vaša prijava

FOTO Folkloraši iz Buševca i Donje Lomnice najbolji na gradskoj smotri

[]

“Šokačka kola Sonte” u izvedbi članova Ogranka Seljačke sloge Buševec pobjednička je koreografija Gradske smotre koreografiranog i izvornog folklora održanoj jučer u dvorani Gorica, a u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Grada Velike Gorice. Prema odluci stručnog žirija, pobjednička koreografija u izvornom folkloru je “Doželnica – zahvala za ovogodišnju žetvu” u izvedbi KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice.

Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se 12 goričkih folklornih društava, a koji su izveli ukupno 15 točaka u izvornom i koreografiranom folkloru. Plesnu izvedbu i koreografsku obradu izričaja, glazbenu izvedbu i obradu kao i likovnu sastavnicu izvedbi, ocjenjivali su Tvrtko Zebec, Tomislav Habulin i Katarina Bušić.

– Bilo je impresivno kao i svake godine, a čini mi se kako je ovaj put bilo sve s još više energije i dobrog raspoloženja. Vidjeli smo neke nove koreografije, ali i neke stare, no  vidi se kako su svi zajedno u to uložili jako puno truda. I zato je uvijek je teško odabrati najbolje – komentirao je nakon programa Tvrtko Zebec.

26.03.2023. – Velika Gorica – Gradska smotra koreografiranog i izvornog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Katarina Bušić istaknula je kako su na ovogodišnjoj smotri grupe prikazale svoju iznimnu kvalitetu.

– Bila je to večer u kojoj smo ipak vidjeli nešto više koreografiranih izvedbi što je pomalo čudno za Turopolje. Osobno bi ipak voljela vidjeti malo više koreografija izvornih društava. Izvorne točke bile su uglavnom zavičajne, to se nekako uvijek dobro izvodi, a nošnje standardno dobro odjevene. Sitnice su presudile u izboru najboljih – rekla je Bušić.

26.03.2023. – Velika Gorica – Gradska smotra koreografiranog i izvornog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Drugo mjesto u koreografiranom folkloru pripalo je FA Šiljakovini s koreografijom “Prelijepo je u našeme kraju” pjesmama i plesovima Korduna dok su treći folkloraši iz Velike Mlake s pjesmama i plesovima Baranje “Tako, tako Adame”. Na četvrtom mjestu je KUD Nova zora s pjesmama i plesovima Međimurja “Komu majka beli kolač pečeš”, a peto mjesto pripalo je Folklornom ansamblu Turopolje s pjesmama i plesovima Vukomeričkih gorica.

Kada je u pitaju izvorni folklor, na drugom mjestu su folkoraši iz Veleševca s koreografijom “I ja jesam posavačko dete”, a za treće mjesto otplesali su folkloraši iz Šiljakovine s prikazima žetve u Vukomeričkim goricama “Zlatno nam pole široko”. S crticama iz života mještana, prema odluci prosudbenog povjerenstva, KUD Gradići su na četvrtom mjestu.

Oni najbolji bit će predstavnici Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora.

 

 

Ova objava FOTO Folkloraši iz Buševca i Donje Lomnice najbolji na gradskoj smotri se prvi puta pojavila na cityportal.hr.