Prijava

Vaša prijava

Lepi Juro krijes će naložiti diljem Turopolja, a evo i programa

[]

Brojni Turopoljci za vikend će tradicionalno proslaviti Jurjevo. Centralni program i događanje, u organizaciji Plemenite općine turopoljske bit će dan uoči samog Jurjeva, u subotu 22. travnja u Parku dr. Franje Tuđmana. Sve počinje u 18 sati mimohodom povijesnih vojnih postrojbi koje prema središnjem gradskom parku kreću ispred Muzeja Turopolja. Nakon toga u 18:30 sati kreće folklorni program.

– Na žalost radovi na dvorcu Lukavcu gdje smo održavali Jurjevo, još nisu gotovi tako da tamo nije moguće održati veliko događanje. Zato se i ove godine, veliki broj naših sučija i okolnih naselja priključio u organizaciju paljenja krijesova pa će tako na 15 lokacija u Turopolju biti organizirani programi – ističe župan Plemenite opčine Juraj Odrčić.

Isti dan, kada će biti i velika proslava ovog turopoljskog blagdana u centru grada, samo nekoliko stotina metara dalje, u Kurilovcu za ovu prigodu na livadi između Lomničke i Jelačićeve ulice odvijat će se pokazna vježba za mlade DVD-a Kurilovec. Početak je u 17 sati. Nakon vatrogasaca, u 19 sati nastupit će Ansambl Jane, a običaj paljenja krijesa bit će u 19:30 sati.

22.04.2022. Jurjevski krijes u Kobiliæu. Foto: David Joliæ/cityportal.hr

Krijes će u subotu kod Vatrogasnog doma, gorjeti i u Donjoj Lomnici uz prigodan program lomničkih folkloraša.

Dan kasnije, u nedjelju 23. travnja, veliki program održat će se i u Dubrancu kojeg organiziraju Udruga žena u suradnji s udrugom mladih i mjesnog odbora. Program počinje u 16 sati u Društvenom domu Dubranec, a očekuje vas nastup KUD-ova, spravišće obnove plemenite sučije Dubranec, živa glazba i paljenje krijesa oko 20 sati.

Osim u Dubrancu, krijes će u nedjelju gorjeti i u Lukavcu, Kučama i Kobiliću. U Mraclinu će od 19 sati biti program uz najmlađe folkloraše i mraclinske tamburaše. Po prvi puta prikazat će se pomalo zaboravljena „Priča o Jankiću“. Bit će i natjecanje u preskakanju krijesa, a neće nedostajati niti „mraclinskih prigrizeka“.

Mještani Starog Čiča, pak će u nedjelju osim Jurjeva obilježiti i dan mjesta. Program počinje ispred kapelice u 11:30 sati, a nastavlja se proslavom za mještane u 15 sati na vatrogasnom poligonu Odra. Djecu čeka sportsko zabavni program i na kraju paljenje krijesa.

Inače, prvi krijesovi zapalit će se već u petak 21. travnja u Velikoj Mlaki i na Plesu.

Ova objava Lepi Juro krijes će naložiti diljem Turopolja, a evo i programa se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Državno Natjecanje iz geografije