Prijava

Vaša prijava

Gorička književnica Zdenka Mlinar predstavila svoju trojezičnu zbirku haiku poezije “Sve 5”

[]

Velikogorička književnica Zdenka Mlinar, u ponedjeljak je u prepunoj Gradskoj knjižnici Velika Gorica predstavila svoju drugu haiku knjigu „Sve 5“. Promocija je održana povodom Međunarodnog dana haiku poezije, a ova knjiga, za razliku od prve dvojezične knjige “Ocean”, pisana je trojezično, na hrvatski, engleski i japanski.

Obje knjige objavljene su u nakladi Udruge umjetnika SPARK iz Velike Gorice, a čiji su članovi na njih ponosni jer ih svega nekolicina piše ovu poetsku formu. Ova zbirka haikua nastala je na temelju “Sedam međunarodnih haiku pravila”, a gorička autorica nada se kako će kroz svoj stvaralački rad pridonijeti razvoju internacionalnog haikua.

– Za ovu moju drugu knjigu haiku poezije, prvenstveno mogu zahvaliti Međunarodnom haiku sveučilištu u Tokiju, odjel Haiku kolumne čija sam članica od 2021. Ulaskom u grupu u kojoj sam se prvi put susrela s nevjerojatnom težnjom da se standardni haiku od tri stiha, s aspekta suštine haikua koji uključuje bit i stil, “rezanje” i “slaganje”, haiku piše u dva stiha, došla sam do mnogih korisnih saznanja pa i do toga da je to nešto što me doista ispunjava i da mi, skoro svakodnevno pisanje haiku poezije, dođe kao mala noćna molitva. Noćna, jer haiku najčešće pišem iza ponoćnih sati u miru i tišini – rekla je Mlinar.

Inače, ova se trojezična haiku zbirka nalazi i u hrvatskom veleposlanstvu u Tokiju te u laboratoriju hrvatskog jezika na Sveučilištu u Tokiju. No, obje njene haiku knjige, svoje mjesto su našle i u knjižnicama japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj te hrvatskog veleposlanstva u Japanu.

Ova objava Gorička književnica Zdenka Mlinar predstavila svoju trojezičnu zbirku haiku poezije “Sve 5” se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Bogat program proslave Jurjeva