Prijava

Vaša prijava

VIDEO S ove plantaže u Petrovini godišnje stiže čak 40 tona najslađih jagoda

[]

Na poznatim velikogoričkim lokacijama, na štandovima na Radićevom trgu i kod gradske uprave, početkom tjedna stigli su najslađi plodovi proljeća – prve jagode. Stoga smo se zaputili do imanja jednog od najvećih proizvođača jagoda u Zagrebačkoj županiji, koje se nalazi upravo u našem kraju, OPG Jagodar iz Donje Lomnice, gdje je berba u punom jeku.

Foto: Božidar Hrenković, OPG Jagodar, Donja Lomnica/G.Kiš, cityportal.hr

Inžinjer agronomije, Božidar Hrenković, koji već 20 godina vodi obiteljsko gospodarstvo i proizvodnju jagoda koja je smještena na plantaži veličine 8 tisuća kvadrata u Petrovini, otkriva kako je berba ove godine počela ranije, zbog toplije zime.

– Krenuli smo s berbom ove godine krajem travnja i ona nam traje do kraja mjeseca listopada, tako da sve do početka studenog imamo jagode u ponudi. Godišnje ova plantaža sa 75 tisuća sadnica daje oko 40 tona jagoda, a osim na našim štandovima možete ih naći i na policama u trgovačkim centrima. Odlučili smo se za sortu mjesečarke, jer daje velike ukusne plodove i izrazito je atraktivnog izgleda. Kod njih berba traje šest mjeseci i to mi je bitno, jer sam htio zaposliti ljude kroz cijelu godinu, pa imamo pet stalno zaposlenih radnika i toliko sezonaca. Trudimo se da nam jagode budu među najboljima, jer biramo najbolje sorte, druge ni ne želimo saditi – ističe Hrenković.

Foto: berba jagoda, OPG Jagodar, Donja Lomnica/G.Kiš, cityportal.hr

Kako bi postao jedan od najuspješnijih županijskih jagodara bilo je potrebno puno odricanja, ulaganja, jer, ističe, većinu toga što bi se zaradilo investiralo se ponovo u usavršavanje proizvodnje, jer to je investicija na dugi rok. Kako bi se proizvodnja jagoda na ovom području još bolje organizirala bio je i jedan od inicijatora osnivanja udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije, Jagodni prsten, 2002. godine, kojoj je nekoliko godina bio i predsjednik.

Na imanju u Petrovini jagode se uzgajaju u plastenicima koji su obloženi specijalnim folijama koje pružaju idealne mikro-uvjete za rast jagoda, a Hrenković se odlučio i za malo drugačiji pristup – hidroponski uzgoj. Ističe kako je bolja klima u takvom plasteniku, jagoda nema doticaj s tlom, čišća je, a i nema opasnosti od voluharica. Također je i berba lakša, jer nije na tlu, nego na visini.

Foto: stigle prve jagode, štand OPG Jagodar na Radićevom trgu/G.Kiš, cityportal.hr

Krenuli su s cijenom od 3 eura za mjericu od pola kile jagoda.

-To je neka početna cijena s kojom bi svi proizvođači trebali biti zadovoljni. Cijena će padati, sad je mala ponuda, a veća je potražnja, kasnije će pasti i to je normalno i tako je svake godine. Prednost naših jagoda u odnosu na one iz uvoza iz Španjolske, Italije, Grčke, pa i Turske, je u tome što su naše jagode svježe. Isti dan beremo, isti dan prodamo, ne radimo zalihe, jer kad jagoda danima stoji u hladnjači izgubi na kvaliteti – kaže Hrenković.

 

 

 

Ova objava VIDEO S ove plantaže u Petrovini godišnje stiže čak 40 tona najslađih jagoda se prvi puta pojavila na cityportal.hr.