Prijava

Vaša prijava

Cvetnićev putopis otkriva gdje u Turopolju stati prezalogajiti i zašto na vožnju ponijeti suzavac

[]

Izdavačka kuća Petrine knjige, pod uredničkom palicom Zorana Maljkovića pokrenula je biblioteku Šetnje u kojoj su upravo objavljene prve tri knjige. Među njima je i biciklistički putopis po Turopolju mraclinskog akademika Ratka Cvetnića, objavljen pod naslovom “Čez pole i vrvje”.

– Cvetnić je dvostruki dobitnik najuglednije domaće nagrade za književnost Gjalski (za romane Kratki izlet i Polusan), a sada je za nas napisao mali biciklistički putopis i opisao što vas sve čeka ako biciklom krenete na put od Savskoga mosta do Pokupskoga. Napisao je gdje je dobro prezalogajiti, zašto će vam putu zatrebati suzavac, gdje bi mogli pokisnuti i kakve veze ovaj put ima s kultnim filmom Breza. Nije zaboravio ni priču o asanaciji i velikom Andriji Štamparu. Mala je to knjiga, ali velika oda Turopolju, kraju u kojem mnogi uživaju, a nije još razvikan kao neki drugi – kažu iz Petrinih knjiga i dodaju kako će se promocija knjige održati u Mraclinu.

Foto: Petrine knjige

Preostale dvije knjige iz nove biblioteke su “Deset vukovarskih šetnji” koje je napisao Pavao Pavličić te “Landranja” Gorana Tribusona.

Inače, inspiracija za pokretanje biblioteke Šetnje bila je istoimena knjiga putopisa Matka Peića.

– Naručili smo od tri vodeća pisca tekstove koji su samo uvjetno rečeno putopisi, ostavili smo im na volju da pišu o čemu žele ali da je vezano uz šetnje, hodanje, vraćanje u prošlost, odlazak u prirodu. Želja nam je bila da vidimo kako putopis, u malo slobodnijoj formi, funkcionira danas, kamo pisci odlaze i što ih zanima, što primjećuju oko sebe – kažu iz izdavačke kuće o novom projektu.

Naslovna foto: Sandra Lokas/Mraclin.hr

 

Ova objava Cvetnićev putopis otkriva gdje u Turopolju stati prezalogajiti i zašto na vožnju ponijeti suzavac se prvi puta pojavila na cityportal.hr.