Prijava

Vaša prijava

Solarna elektrana na krovu Distributivnog centra za voće i povrće u Rakitovcu

[]

Distributivni centar za voće i povrće u Poslovnoj zoni Rakitovec postavljanjem na krov nove solarne elektrane snage 200 kilovata, završio je i treću fazu projekta. U prvim mjesecima rada vlastita proizvodnja električne energije već se pokazala itekako isplativom, rečeno je prilikom današnjeg obilaska delegacije Zagrebačke županije predvođene županom Stjepanom Kožićem.

– Prva faza bila je pakirnica, druga faza je ULO hladnjača, koja je dovršena 2018.godine, a treća faza su obnovljivi izvori energije. Solarne panele smo htjeli postaviti od samog početka poslovanja, jer nama je 99 posto režijskih troškova električna energija. Prije ovog poskupljenja smo imali oko 120 tisuća eura mjesečne troškove, a sad bi nam bez intervencije Vlade bile više od 200 tisuća eura. Investicija je završena u ožujku prošle godine, čekali smo da HEP odradi svoje radove i infrastrukturu i sad nakon samo dva mjeseca korištenja vide se ogromne uštede u radu našeg centra. Iskoristili smo pola našeg krova i još možemo napraviti za 200 kilovata – rekao je direktor Distributivnog centra za voće i povrće, Hrvoje Bunjevac.

Foto: Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije/P.Škrinjarić, cityportal.hr

Župan Kožić je istaknuo kako su primjer izgradnje ovog centra slijedili i drugi, te pozvao OPG-ove da se jave na otvorene natječaje.

– Na ovom primjeru vidimo kako se uspješno mogu smanjiti režijski troškovi. Vjerujem i kako će biti ljepše vrijeme po pitanju broja sunčanih dana, ušteda će biti i veća, režije će biti male. To je ne samo ekonomska korist nego i zaštita okoliša, a time i jedna stabilnost funkcioniranja ove hladnjače, jer u pojedinim trenucima možete i ostati bez električne energije. Prvi u Hrvatskoj smo izgradili i hladnjače ovog tipa u Distributivnom centru i mnogi su ga uzeli kao primjer kvalitete skladištenja voća i povrća. Stoga pozivam i brojne OPG-ovce koji se koriste uslugama ovog centra, a i sve druge da se jave na naše natječaje, sredstva su bespovratna i iznose gotovo milijun eura, vjerujem da će vam koristiti u razvoju i kako ćemo na taj način zajednički razvijati Zagrebačku županiju – završno je poručio župan Stjepan Kožić.

Foto: direktor Distributivnog centra za voće i povrće, Hrvoje Bunjevac./P.Škrinjarić, cityportal.hr

Foto: P.Škrinjarić, cityportal.hr

 

Ova objava Solarna elektrana na krovu Distributivnog centra za voće i povrće u Rakitovcu se prvi puta pojavila na cityportal.hr.