Prijava

Vaša prijava

MOST: Želimo da Velika Gorica osnuje lokalno povjerenstvo za ravnopravnost spolova

[]

Ravnopravnost žena u politici i društvu bila je tema zbog koje su se u subotu u Parku dr. Franje Tuđmana okupili članovi MOST-a Velika Gorica. Kako je navela Marina Štokan Bosanac, vijećnica MOST-a u Skupštini Zagrebačke županije te članica Povjerenstva za ravnopravost spolova Zagrebačke županije, niti jedan od gradova u županiji nije poslušao preporuku Povjerenstva i osnovao lokalno povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje bi se trebalo baviti položajem žena u društvu. Povjerenstva su osnovale samo općine Jakovlje, Gradec i Rakovec, tvrdi Štokan Bosanac. Situacijom na terenu i položajem žena nezadovoljna je i potpredjednica Mjesnog odbora Velika Mlaka Nada Finderle, koja je istaknula kako su s liste HDZ-a za članove Mjesnog odbora u njenom naselju u odbor ušli isključivo muškarci, a isto je bilo i u sazivu prije ovoga.

06.05.2023. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a Velike Gorice o ravnopravnosti spolova. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Vjera i politika nas odmalena uče da ćemo jednog dana, kada budemo u ulozi majke, imati obaveze koje muškarci nemaju. Na to sam ja uvijek postavljala pitanje zašto? Nikad nisam čula da su jednom muškarcu postavili pitanje kako balansira između privatnog i poslovnog – navela je Valentina Dorotić, koordinatorica mladih MOST-a te članica gradskog odbora za mlade i dodala: “Prvo su nam zabranili obrazovanje, pa su nas naučili čitati i pisati. Onda su nam dali da biramo, pa i da budemo birane, ali tamo negdje iz pozadine. Onda su nam dali da budemo financijski neovisne, pa smo sad krive što obitelji propadaju jer više nismo financijski ovisne i ne moramo ‘žicati’ za uloške. Žalosno je da žena s istim obrazovanjem, na istoj rukovodećoj poziciji nije isto plaćena kao njen muški kolega.”

06.05.2023. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a Velike Gorice o ravnopravnosti spolova. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Kako bi naglasila važnost ove teme na konferenciji za medije im se pridružila i saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić.

– Indikativno je da HDZ koristi ravnopravnost spolova samo deklarativno i u političke svrhe kada mu to treba za prikupljanje briselskih sredstava. Međutim, kada ravnopravnost spolova zaista treba zaživjeti u praksi vidimo da čini ono što čine i druge, pa čak i lijeve, stranke u hrvatskoj politici. Nominalno se zalaže za ravnopravnost spolova, a na svojim listama tu istu ravnopravnost krše, pogotovo kad se radi o vodećim mjestima. Zašto? Zato što zna da mu to može proći jer će kaznu zbog nedovoljnog broja žena na listama platiti iz džepa hrvatskih građana koji financiraju stranake – kazala je Selak Raspudić i zaključila kako nije jedino participacija žena u politici problem na kojem se treba raditi.

– Čeka nas još veliki napredak za ravnopravnost prilika i dokidanje temeljnih društvenih anomalija poput nasilja u obitelji koji i dalje raste u našem društvu, nakon što jeveć raslo za nevjerojatnih 40 posto za vrijeme pandemije. Imajući to u vidu, imajući u vidu da žene najčešće dobivaju otkaze ako su u fertilnoj dobi ili pri povratku s porodiljnog, svjesni smo da županijska povjerenstva za ravnopravnost spolova trebaju pomoći ženama u manjim sredinama da se osnaže imaju jako puno posla – zaključila je Selak Raspudić.

06.05.2023. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a Velike Gorice o ravnopravnosti spolova. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Ova objava MOST: Želimo da Velika Gorica osnuje lokalno povjerenstvo za ravnopravnost spolova se prvi puta pojavila na cityportal.hr.