Prijava

Vaša prijava

FOTO Znaju se snaći u prirodi, a sada su došli u Veliku Goricu testirati svoje znanje

[]

Brojni izviđači iz cijele Hrvatske okupili su se u Velikoj Gorici na 14. Zborovanju izviđača, koji su došli odmjeriti svoja znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama. Sve aktivnosti odvijaju se u Parku dr. Franje Tuđmana i okruženju škole Eugena Kumičića, ali i u Parku Plemenite opčine turopoljske. Manifestaciju je ispred Pučkog otvorenog učilišta otvorio gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Izviđači su ti koji daju jednu dodanu vrijednost našoj povijesti i društvu. Turopoljska udruga skauta „Tur“ u svojih je 30 godina djelovanja odgojila brojne generacije naših sugrađana. Vi svi kroz svoje udruge stječete i dobivate vještine, a kroz svoje izviđačko iskustvo spremniji ste za život – rekao je gradonačelnik Ačkar i poručio izviđačima da samim dolaskom, unatoč svim natjecanjima, su pobjednici.

20.05.2023. – Velika Gorica – 14. Zborovanje izviđača Hrvatska – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ovim okupljanjem izviđači će obilježiti i svoj dan, ali i proslaviti 111 godina tradicije skautizma u Hrvatskoj.

– Nadam se da ćete se svi lijepo zabaviti i svima vam čestitam jučerašnji 72. Dan izviđača. Naša tradicija dugo taje, uživajte danas. Veselite se i natječite – poručila je predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić.

U sklopu Zborovanja održava se i Državna izviđačka olimpijada te Izviđački-olimpijski višeboj, dva državna natjecanja za ekipe srednjoškolaca i osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske. Natjecanja su vezana uz vještine boravka u prirodi i kriznog postupanja – brzinsko dizanje šatora, vezanje korisnih čvorova u primjeni, prenošenje poruke na daljinu zastavicama i Morseovim kodom, paljenje vatre i orijentacijski kros.

20.05.2023. – Velika Gorica – 14. Zborovanje izviđača Hrvatska – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Sa svojim Odredom izviđača Istra, u Veliku Goricu stigao je i Dean iz Pule.

– Mi smo se došli natjecati ovdje u Veliku Goricu. U izviđačima učimo signalizaciju, dizanje šatora, čvorove i svašta u prirodi – kaže nam Dean.
Mladim izviđačima ništa nije problem, jer usvajanjem brojnih vještina, spremni su za sve prilike.

– Kada bi se izgubio negdje u prirodi, znao bi se snaći jer upravo to učimo u izviđačima. Naučio sam kako zapaliti vatru, doći do vode, odrediti strane svijeta – dodao je Matej koji je u izviđačima već više od 7 godina, a najviše mu se sviđa kada pale vatru i provode vrijeme u šumi.

– Ponekad je teško zapaliti vatru, najteže je kada je vjetar ili kada je tlo mokro, ali i drva – kaže.

20.05.2023. – Velika Gorica – 14. Zborovanje izviđača Hrvatska – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Mareta iz Splita priključila se izviđačkom odredu prije pet godina.

– Tu je društvo, ekipa je super i nauči se puno stvari koje nisam ni znala da mogu naučiti. Najdraža mi je signalizacija i Morseov kod, a pojedine stvari su zahtjevne naučiti i iziskuju puno truda, ali sve se da – priča nam Mareta i dodaje kako ovakvi susreti i natjecanja pomažu im da se prisjete svih stečenih znanja,
Nepune dvije godine u izviđačima je i Lucija, a posebno ju je oduševilo logorovanje s ekipom.

– To mi je bilo jedno najljepše iskustvo u životu, 15 dana u šumi s prijateljima bilo je super. Učili smo kako paliti vatru i orijentaciju u prostoru. Kada spavamo u šatorima kiša nam nije problem, nije me strah ničega, jedino kad je noć i moraš ostati sam kraj vatre – rekla nam je ova mlada Splićanka.

Izvršni organizator i domaćin ovog velikog izviđačkog okupljanja je Turopoljska udruga skauta „Tur“, a koji su za svoje prijatelje izviđače pripremili i brojne izlete po turopoljskom kraju.

Dio atmosfere donosimo u galeriji fotografija:

 

Ova objava FOTO Znaju se snaći u prirodi, a sada su došli u Veliku Goricu testirati svoje znanje se prvi puta pojavila na cityportal.hr.