Prijava

Vaša prijava

Kako su Mraclinci nekada gradili čardake doznajte na Dučecovim spelancijama

[]

Kulturno-umjetničko društvo Dučec iz Mraclina poziva sutra na Dučecove spelancije u sklopu kojih će biti izloženi plakati studenata arhitekture na temu “Poruka baštine – protupotresne prednosti tradicijske gradnje”.

– Protekle dvije godine Mraclin je bio često odredište studentima završne godine Arhitektonskog fakulteta, koji su obavljali terenski dio kolegija “Istraživanja, seminari, projekti”, nositelja prof. art. Siniše Justića, pod nazivom “Građenje u trusnim područjima – Pouke baštine 2022/2023.” Nakon dvije godine pred nama su rezultati istraživanja seizmičke otpornosti tradicijske drvene arhitekture Mraclina, Turopolja i Pokuplja, predočeni u obliku postera.  Studenti su dali svoje viđenje Kokotanovog, Jankečinovog, Rackovog čardaka, kao i baštine s nekih drugih turopoljskih i pokupskih lokacija – ističu organizatori.

U umjetničkom djelu programa nastupit će Dučecova vokalna skupina, ali i Ansambl za tradicijsku glazbu zagrebačke Muzičke akademije. Program će se odvijti na Jančetovom gruntu u 18 sati, a ulaz je slobodan.

Ova objava Kako su Mraclinci nekada gradili čardake doznajte na Dučecovim spelancijama se prvi puta pojavila na cityportal.hr.