Prijava

Vaša prijava

Međunarodna konferencija 16. Dani kriznog upravljanja na Veleučilištu Velika Gorica

[]

Nakon nekoliko pandemijskih godina, međunarodna znanstveno-stručna konferencija Dani kriznog upravljanja, DKU2023, po 16. put se održava u poznatom terminu u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica, od 22.do 28.svibnja. Konferencija okuplja vodeće stručnjake i znanstvenike iz ovog područja na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Cilj manifestacije je osigurati platformu za razmjenu novih ideja i spoznaja važnih za kontinuirana poboljšanja sustava kriznog upravljanja. Svaka država ima za cilj uspostaviti sveobuhvatni nacionalni koncept sigurnosti koji osigurava bolju koordinaciju, strateško planiranje, udruživanje resursa te ujednačeni razvoj sposobnosti s ciljem razvoja sigurnosnih politika koje će na nacionalnoj razini jamčiti građanima visoku razinu sigurnosti.

– Zadnjih godina je sve više kriznih situacija, a ova konferencija pokazuje put kojim trebamo ići kao zemlja. Krizno upravljanje postaje sve bitnije, a tome smo svjedočili  tijekom pandemije COVID-a 19, koja je u potpunosti promijenila naš dotadašnji način života. Tu je također bilo ključno upravo krizno upravljanje i koordinacija provođenja svih mjera ne samo na lokalnoj, već i na globalnoj razini – istaknuo je prilikom otvorenja konferencije Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Foto: Ministar Davor Božinović otvorio 16.Dane kriznog upravljanja, međ.konferencija VVG/G.Kiš, cityportal.hr

Struka i znanost imaju ključnu ulogu, te je ministar čestitao vodstvu velikogoričkog Veleučilišta na dosadašnjih 1700 inženjera i oko 300 magistara kriznog upravljanja.

-S jedne strane treba razvijati sve naše operativne snage, a s druge strane konzultirati i ulagati u struku i znanje. Ta sinergija nam je već omogućila da prošle godine donesemo Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa za razdoblje do 2030.godine, za što je osigurano milijardu i 800 milijuna eura većinom iz EU, to su i načini i prioriteti kako ulagati u infrastrukturne radove, poboljšanje tehnoloških rješenja, ali, naglasio bih, i u edukaciju stanovništva. Ovo je put kojim moramo ići. Poplave su se smirile prije par dana, sad slijedi stručna analiza. Sustav, i kad nisu akutne krizne situacije, radi na unapređenju, jer su prevencija i proaktivnost ključ zaštite i obrane od svih izazova s kojima se susrećemo sve češće, koji su sve dulji i jačeg intenziteta – zaključno je poručio ministar Božinović.

Tijekom godina s ove je međunarodne konferencije 1929 autora sudjelovalo u pisanju 1520 stručnih radova, što je također veliki doprinos u razvoju i poboljšanju sigurnosne situacije, istaknuo je dekan VVG, Ivan Toth. Zamjenik gradonačelnika, Neven Karas, u pozdravnom je govoru, među ostalim istaknuo kako je i kvaliteta studija koju nudi VVG jedan od razloga zbog kojih je Velika Gorica jedan od najpoželjnijih gradova za život.

Foto: 16.Dani kriznog upravljanja, međ.konferencija VVG/G.Kiš, cityportal.hr

Na konferenciji se također moglo čuti kako su upravo u ova globalno izazovna vremena stručne konferencije od posebne važnosti.

-Uzmimo samo prošli tjedan kad smo imali poplave, pa prije toga pandemija, potresi, migranstka kriza, požari, sve to je postala naša stvarnost koja zahtjeva pravovremenu reakciju, a koja će svakako biti kvalitetnija ako je tu planiranje, educiranje, prevencija, te koordinacija svih službi od lokalnih do međunarodnih. Stoga je važno kontinuirano povezivati stručnjake, operativce i razmjenjivati iskustva, na ovakvim stručnim skupovima, poput hvale vrijedne konferencije velikogoričkog Veleučilišta. Naše operativne snage su najveća snaga Zagrebačke županije, vatrogasci, civilna zaštita, crveni križ, udruga za obuku potražnih pasa, HGSS, mi smo upravo ove godine u proračunu za civilnu zaštitu osigurali preko 600 tisuća eura. S ponosom ističem kako Zagrebačka županija ima preko 19 tisuća vatrogasaca i 258 DVD-ova. Također smo uspješno s partnerima proveli EU projekt COMMAND d, vrijedan 450 tisuća eura, te raspolažemo IT platformama putem kojih se glavnom stožeru pruža potpora u situacijama pripravnosti za katastrofe  – istaknuo je zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec.

Foto: 16.Dani kriznog upravljanja, međ.konferencija VVG/G.Kiš, cityportal.hr

U nastavku ove međunarodne konferencije, DKU 2023, okupljeni će obraditi brojne teme, među ostalim, zaštita od požara, međunarodni aspekti kriznog menadžmenta, bio sigurnost i održivi razvoj i druge. Studenti Veleučilišta Velika Gorica sudjelovat će i u kampu kriznog menadžmenta, koji će biti održan u Jastrebarskom.

Foto: 16.Dani kriznog upravljanja, međ.konferencija VVG/G.Kiš, cityportal.hr

Ova objava Međunarodna konferencija 16. Dani kriznog upravljanja na Veleučilištu Velika Gorica se prvi puta pojavila na cityportal.hr.