Prijava

Vaša prijava

Maturanti u petak preuzimaju Metropolu! Imamo program norijade na Bundeku i važnu obavijest ZET-a

[]

Za maturante je već ovog petka posljednji dan nastave, koji se već desetljećima u Zagrebu obilježava njihovim ‘norenjem’ i masovnim okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića s kojeg kreću prema novozagrebačkom Bundeku. Upravo tamo Grad Zagreb zadnjih 15 godina priprema središnju proslavu pod nazivom Dan zagrebačkih maturanata, u narodu znan kao norijada, koji se tradicionalno obilježava i u većini ostalih krajeva Hrvatske, u petak, 26. svibnja.

Iako je službeno okupljanje maturanata na Bundeku, za sve koji će ipak kreću sa sjeverne na južnu stranu Save, formirat će se povorka koju će pratiti policija, hitna služba i zaštitari. Stoga su iz ZET-a za taj dan najavili i posebnu regulaciju tramvajskog i autobusnog prometa, u periodu od 11:20 do 13 sati.

25.05.2022., Zagreb -Maturanti u koloni krenuli pješice prema Bundeku/Maria Dianezevic Basic/PIXSELL

– Kolona maturanata sa središnjeg gradskog trga prema Bundeku krenut će u 12 sati te će, ovisno o situaciji na terenu, dolaziti do povremenih zaustavljanja i preusmjeravanja linija. U prvoj fazi bit će obustavljen tramvajski promet preko Trga bana Josipa Jelačića i Praškom ulicom. Linije 1, 6, 11, 13, 14 i 17 prometovat će preko Glavnog kolodvora, a linija 12 Ulicom grada Vukovara.

Oko 12:20 sati slijedi kratkotrajni prekid prometa Mihanovićevom i Vodnikovom ulicom, a oko 12.35 sati očekuje se i kratkotrajni prekid tramvajskog prometa Ulicom grada Vukovara, kod Miramarske (oko 15 minuta, dok kolona ne skrene u Aveniju Hrvatske bratske zajednice).

Istovremeno se očekuje i preusmjeravanje autobusnih linija koje pripadaju terminalu Glavni kolodvor. Autobusi će voziti prohodnim dionicama, odnosno Ulicom grada Vukovara, Držićevom i Avenijom Dubrovnik do svojih uobičajenih trasa. Za to vrijeme bit će ukinuta autobusna stajališta Lisinski, NSK, Kruge, Bundek, Muzej suvremene umjetnosti i Sopot – izvijestili su iz ZET-a.

25.05.2022., Zagreb – Maturanti se okupili uz jezero Bundek gdje nastavljaju s proslavom/ Sanjin Strukić/PIXSELL

Obzirom kako će i brojni velikogorički maturanti krenuti put Zagreba, donosimo i detalje programa koji će u parku Bundek trajati od 13 do 20 sati.

– Voditelj programa je animator Marko Petar Orešković, a sudjelovat će Zembo Latifa, DJ Danijel Turk, band Kings, Jakša Jordes & DJ Robbie, Turk The DJ i DJ Vermont.

25.05.2022. Velika Gorica, norijada 2022./Foto: David Jolić/cityportal.hr

S ciljem sigurnog i primjerenog obilježavanja Dana zagrebačkih maturanata, tijekom održavanja programa, u parku Bundek će dežurati zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba. Nakon završetka programa, organizirane su pojačane linije javnog gradskog prijevoza – priopćili su iz Grada Zagreba.

Naslovna fotografija: 25.05.2022., Zagreb – Maturanti u koloni krenuli pješice prema Bundeku /Sanjin Strukić/PIXSELL

Ova objava Maturanti u petak preuzimaju Metropolu! Imamo program norijade na Bundeku i važnu obavijest ZET-a se prvi puta pojavila na cityportal.hr.