Prijava

Vaša prijava

Kako je jedan bijeli fićek zauvijek povezao naš Buševec i rumunjski Klokotić

[]

Krenulo je sasvim slučajno. Jedan put u nepoznato doveo je do neraskidivog prijateljstva koje traje već 50 godina. Četvorica Buševčana krenula su, naime, davne 1972. na put u malom bijelom fići, koji je tako i postao simbol ove priče. Nikoga tamo, u Rumunjskoj u koju su se zaputili, nisu poznavali. Znali su samo da negdje žive neki Hrvati i krenuli su ih potražiti.

– Dobili su dozvolu da odu u Rumunjsku i vozeći se naišli na radnike koji su radili uz cestu te ih pitali za Hrvate. Čudno su ih gledali, mislili su da su to neki špijuni, ali su ih ipak uputili u Klokotić uz napomenu da je tamo najbrojnija ta hrvatska manjina – ispričao nam je predsjednik Ogranka seljačke sloge Buševec Nenad Rožić te objasnio kako u Rumunjskoj postoje tri hrvatske manjine, a jedna od njih, u koju spada i Klokotić, nalazi se u Karaš-severinskoj županiji i najbrojnija je to skupina Hrvata u toj zemlji, a najvjerojatnije su doselili iz Bosne.

– Kad su Buševčani došli u Klokotić, malo su ih i u selu čudno gledali, ali su ih ipak spojili s komitetom. Kako je to bilo ’72. – možemo si samo zamisliti! I uspjeli su isposlovati, jedini u tadašnjoj Jugoslaviji, dozvolu da krenu s kulturnom suradnjom s Hrvatima iz Rumunjske. Tako su ’73. godine poslali poziv, a oni su s dva busa prvi puta došli u Buševec na kulturnu suradnju koja je nastavljena godinama. Sad već četvrta generacija nastavlja tu tradiciju – kaže Rožić.

Društva su održala prijateljstvo i pomagala si i tijekom najtežih vremena, kada se u Rumunjskoj događala promjena vlasti, ali i kada je u Hrvatskoj bjesnio rat.

– Uvijek smo i školu pomagali i slali im knjige. Održavali smo božićne koncerte, folklorne programe, a izvodili smo im i dramske predstave. Na taj način, kako i oni kažu, ponukali smo tu hrvatsku manjinu da održe hrvatsku kulturu i da opstanu u tim uvjetima gdje su živjeli – dodao je Rožić te istaknuo kako je avantura puta Ogrankaša u Klokotić opisana i u knjizi Putopisi koju je napisao jedan od četvorice putnika iz fiće – Josip Kovačević. Uz njega, u Rumunjsku su putovali još i Ivan Kos, te pokojni Stjepan Robić i Josip Vinter.

Povelja prijateljstva i okrugli stol

Kako bi svečano obilježili velikih jubilej i dugih 50 godina prijateljstva Ogranka seljačke sloge iz Buševca i KUD-a Klokotić iz Rumunjske, Buševčani su pripremili prigodan program. U subotu, 27. svibnja u 20 sati u Domu kulture Buševec zaplesat će folklorna sekcija OSS-a, a nastupit će i KUD Klokotić s nekoliko koreografija. Istu večer, potpisat će i povelju o prijateljstvu.

Osim zabavnog programa, domaćini su organizirali i okrugli stol na temu “Položaj Hrvata u Rumunjskoj”, koji će se održati u 17 sati u buševskom Domu kulture.

Foto: KUD Klokotič – Clocotici

Ova objava Kako je jedan bijeli fićek zauvijek povezao naš Buševec i rumunjski Klokotić se prvi puta pojavila na cityportal.hr.